Medvehagymás pogácsa házilag

A tökéletes sörkorcsolya

2016/03/30

A pogácsa a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb sós süteménye. Bulik, kertipartik elengedhetetlen kelléke, de akár otthon, filmnézés közben is jól esik!

Számtalan változata van a túrostól a töpörtyűsön át a sajtosig. Mindenkinek megvan a maga kedvence, de ilyenkor kora tavasszal érdemes kipróbálni a medvehagymásat is.

Hozzávalók:

* 50 dkg finomliszt

* 2 db tojás

* 25 dkg margarin

* 2 dl 20%-os tejföl

* 2 dkg friss élesztő

* 1 dl langyos tej

* 2 teáskanál cukor

* 1 csokor medvehagyma

* 10 dkg reszelt sajt

* só

Elkészítése:

* Langyos tejbe tesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

* A lisztet és a hideg margarint elmorzsoljuk, majd hozzáadunk 1 tojást, és a tejfölt és jó alaposan megsózzuk. Ügyeljünk a só mennyiségére, mert a sótlan pogácsa nem finom.

* Az egészet szárazon elkezdjük összedolgozni, majd a felfutatott élesztős tejet is hozzá adjuk.

* A medvehagymát apróra vágjuk (mint a petrezselymet) és a tésztához adjuk.

* Az egész tésztát, jó alaposan összegyúrjuk. Akkor jó, ha a tészta állaga laza lesz és egynemű.

* A tésztát tálba tesszük és 2 órát a hűtőben pihentetjük.

* A 2 óra leteltével kivesszük és lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk, majd fél visszatesszük a hűtőbe.

* A hajtogatást még kétszer ismételjük meg.

* A kész tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb fél cm vastagságra, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. (ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog).

* Verjük fel a másik tojást és kenjük meg a pogácsák tetejét és szórjuk meg a reszelt sajttal. (javaslom a trappistát, mert annak nem olyan intenzív az íze, mint pl. a füstölt sajtoknak )

* 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó a pogácsánk, ha a teteje szép aranyszínű lesz.

Jó étvágyat!

Hozzászólások