Még egy díjat besöpört a Saul fia, nem is akármilyet!

Golden Globe-ra is jelölhetik

2015/05/25

Óriási sikert ért el egy magyar film a Cannes-i Filmfesztiválon, miután Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia megkapta harmadik díját is, mégpedig az egyik legrangosabbat, a Zsűri Nagydíját. A rendezőt visszahívták Cannes-ba, a díjátadóra, mert babonából elhagyta a várost.

Valósággal berobbant a köztudatba a 68. Cannes-i Filmfesztiválon az elsőfilmes Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia, mely az auschwitzi Sonderkommando, egy zömmel zsidó rabokból álló csoport egyik tagjáról szól, akiket a koncentrációs tábor őrei a halottak elégetésére kényszerítettek. Saul Auslandert Röhrig Géza eleveníti meg a vásznon, aki ugyan fiktív személy, a történet viszont nagyon is valóságos lehetett. Íme az előzetes:

Két nappal ezelőtt a film már elnyert egy rangos díjat, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját, amely a világ több száz, vezető filmkritikusát tömöríti, és hagyományosan egy nappal a hivatalos díjkiosztó előtt adják át. Amin aztán olyan elismerést kapott a mű, amelyet magyar film már nagyon régen nem.

A Saul fia ugyanis megkapta a Zsűri Különdíját, ami a Cannes-i Filmfesztivál második legrangosabb díja. Legutóbb 1984-ben kapott ekkora elismerést egy magyar film, akkor Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című alkotása kapta a zsűri nagydíját, de Cannes-ban kapott már díjat Enyedi Ildikó, Szabó István, Jancsó Miklós, Kósa Ferenc és Mészáros Péter is.

France Cannes Son of Saul Red Carpet

A 38 éves Nemes Jeles László a filmfesztivál előtt elárulta, hogy nem számít semmilyen díjra, viszont azon ő is meglepődött, hogy milyen elképesztő fogadtatásban részesült a film Cannes-ban, és mekkora lett körülötte a felhajtás. El is utazott a városból, de a díjátadókra visszahívták, így már sejtette, hogy a film kapni fog valamit.

“Megrázó érzés a semmiből a filmes világ közepébe belekerülni, de az volt a legfontosabb, hogy beszéljenek erről a filmről. Teljesítettük ezt a feladatot. Nagyon komoly dolog, hogy a zsűrinek is ennyire tetszett a film azok után, hogy a fesztiválon sokat volt róla szó, és hogy el tudtuk adni mindenhol a világban. Ráadásul a Sonynak (az amerikai forgalmazónak) nagyon nagy tervei vannak vele” – nyilatkozta a rendező.

A 68. Cannes-i Filmfesztivál díjai:
Legjobb forgatókönyv: Chronic (Michael Franco)
Legjobb színésznő: Emmanuelle Bercot (Mon Roi) és Rooney Mara (Carol) megosztva
A zsűri díja: Lobster (Yorgos Lanthimos)
Legjobb férfi színész: Measure of Man (Vincent Lindon)
Legjobb rendezés: Assassin (Hou Hsziao-hszien)
A zsűri nagydíja: Saul Fia (Nemes Jeles László)
Arany Pálma: Deephan (Jaques Audiard)

Hozzászólások