Még mindig tabu a szex? Vajon miért?

Az önbizalom roppant fontos

2015/06/23

A mai modern világban szinte minden pillanatunkat megosztjuk egymással, mindenről lehet beszélni és mindent meg lehet kérdezni, a szex néha mégis tabu téma. Mi lehet ennek az oka?

A szex az egyik legtermészetesebb dolog, ám hiába a jó és hosszú távú párkapcsolat alapja, sokan tabutémaként kezelik, nem mernek beszélni róla, és kérdéseiket sem merik feltenni senkinek. Ennek okai között leggyakrabban vallási vagy kulturális okok állnak, mások annyira féltik az intimszférájukat, hogy inkább senkivel sem beszélnek a szexualitásról.

Éppen ezek az okok vezetnek katasztrofális együttlétekhez, megromló kapcsolatokhoz vagy a szexuális úton terjedő betegségekhez.

Vallás

Számos vallásban abszolút tabunak számít a szex. Ha csak a nálunk leggyakoribb kereszténységre gondolunk: ez a vallás tiltja a házasság előtti szexuális együttlétet. A református egyház pedig a terhességek elleni védekezést nem fogadja el.

A családom mélyen vallásos, engem is úgy neveltek, hogy szűzen álljak az oltár elé, és csak a jövendőbeli férjemmel éljek szexuális életet. Egy éve jártam együtt egy fiúval, ő nem kapott vallásos neveltetést, és nagyon szeretett volna lefeküdni velem. Hiába ígértem meg neki, hogy a házasság után együtt lehetünk, elhagyott, mert nem bírt tovább várni. Sokszor éreztem, hogy fel kellene adnom a hitem, de sajnos senkivel sem tudtam erről beszélni, mert a szüleim előtt teljesen tabu ez a téma. Nem tudom, hogy a mai világban találok-e olyan férfit, aki az elveimmel együtt elfogad.” (Júlia, 21)

No Love Making Feet Sign

A felvilágosítás hiánya

Sajnos még mindig nagyon sok olyan hely van a világon, ahol a szülők egyáltalán nem készítik fel a gyerekeket arra az életre, ami rájuk vár – így arról sem beszélnek nekik, mit jelent a felelősségteljes szex. Ebben a környezetben gyakoriak a szexuális úton terjedő betegségek vagy éppen a nem kívánt terhességből született gyerekek.

Családi példa

Sok családban a szülők rontják el a gyermekük felvilágosítását azzal, hogy gyakorlatilag elzárkóznak minden szexszel kapcsolatos kérdéstől. Hiába szeretne a tini többet megtudni az érzéseiről, nem kap válaszokat, helyette saját maga próbálja megtapasztalni a szexet – sokszor kevés sikerrel.

A szüleim nagyon konzervatívak voltak, és hiába kértem őket tinédzserként, hogy segítsenek az udvarlásban, vagy az utána következő dolgokban, egyszerűen nem voltak hajlandóak a szexről beszélni. Az infókat így a suliban szedtem össze, a haverok által elmesélt sztorikból próbáltam kibogozni, mi is az a szex. Később, amikor komoly barátnőm lett, és először feküdtünk le egymással, az kész katasztrófa volt. Megalázónak éreztem a helyzetet, és a barátnőm sem segített, sőt, nem sokkal később ki is dobott. Azóta is sok félelem van bennem, amikor vízszintesbe kerülnek a dolgok, valószínűleg ezért vagyok képtelen komoly kapcsolatot kialakítani.” (Gábor, 32)

Hozzászólások