Meg tudnád mondani erről a nőről, hogy robot?

Kedvesen mosolyog, és más emberi gesztusokra is képes

2015/05/06

Bemutatták az első olyan emberformájú robotot, amely jobban hasonlít ránk, mint eddig bármilyen megtervezett gép. Kínában mutatták be egy technológiai konferencián, ahol sokat mosolygott, pislogott, mozgatta az ajkait és kiosztott egy-két ölelést is. A robot neve Jangjang, és megszólalásig hasonlít a tervezőjére.

Pekingben egy technológiai konferencián feltűnt egy hosszú hajú, szemüveges nő, aki feltűnően sokat mosolygott, mindenkivel kedves volt, és néha beszélt is a közönséghez. Ő volt Janjang, a robot, aki feltűnően hasonlított a mellette álló hölgyre, aki a robot fejlesztési csoportjában dolgozott, és róla mintázták az emberszerű gépet.

Távirányítással működik, a háttérből irányítja egy szenzorokkal tetőtől talpig felszerelt ember, a robot pedig úgy mozog, ahogy ő. A bőrét szilikagél alkotja, ami tapintásra olyan, akár az emberé. Janjang nem az első prototípus, de eddig a legjobban sikerült, viszont biztosan nem az utolsó állomás.

A sanghaji fejlesztők szerint a hasonló típusok idővel olyan munkákat is el tudnak majd végezni, mint a bolti eladó, a recepciós, a híradós vagy a magyarázó tanár (bár válaszokat nem tud adni), de akár híres embereket (popsztárokat, modelleket és színészeket) is “legyárthatnak” ilyen módon.

Hozzászólások