Megérkezett az első kemény iPhone vírus

Hogyan védekezhetsz ellene?

2014/11/06

Úgy tűnik, hogy az iPhone-nal kapcsolatban azért nem lehet felhőtlen az örömünk – hiába érkeztek meg az új iPhone és iPad készülékek, megérkezett az első kemény vírus is.  Ezt állítják a Paolo Alto Networks szakemberei legalábbis, vagyis hogy az első igazán komoly iOS vírusra bukkantak.

A szakemberek által kiadott közleményben részletes tájékoztatást kapunk a kártékony szoftver működéséről, veszélyeiről és a lehetséges védekezésről is – a szoftver kitalálója és nem utolsósorban célja viszont egyelőre ismeretlen.

Az első iOS vírus – amelyet a Paolo Alto szakemberei WireLurker névre kereszteltek – jelentős kárt tud okozni az iPhone és az iPad felhasználóinak. Egyelőre megállt a kínai eszközöknél és megelégedett azzal, hogy Kínában garázdálkodik és elsősorban a feltört szoftverrel használt készülékekben tud komoly kárt okozni.

Nevét, a WireLurker-t azért kapta, mert először egy Mac-et szokott megfertőzni, majd onnan áttelepíti magát a számítógéphez vezetékkel csatlakoztatott iOS készülékekre is.

515722227

A kártevő program a jailbrake-elt szoftverrel használt iOS készülékek üzeneteit, a névjegyeket támadja meg – képes telepíteni mindenféle kétes eredetű alkalmazásokat, sőt a vírust magát is frissíti, ami újabb kártékony funkciókkal telepíti a bajt.

Érdekes, hogy az eredeti szoftvereket használó, az Apple által kiadott iOS verziót használó készülékeken különösebb kárt még nem tett, valamilyen oknál fogva csak képregény olvasót telepített a felhasználó beleegyezése nélkül a készülékére.

A nagyrészt Kínában terjeszkedő vírus miatt az európai felhasználók többségének  egyelőre nincs oka aggódni. A 467 azonosított Mac alkalmazás, mely a vírust hordozza egytől-egyig egy kínai, az Apple-től teljes mértékig független és többségében kalóz tartalmakat kiszolgáló letöltő központból került ki.

Fentiek miatt, akik a szigorúan megbízható forrásokból telepítették alkalmazásaikat illetve az Apple saját App Store-jából, nos ők megnyugodhatnak, mert ezek egészen biztosan nem fertőzöttek.

188120970

Amíg az Apple befoltozza ezt a rést egy frissítés formájában és elmúlhat az aggodalmunk, nem árt betartani a következőket azért, hogy hatékonyan védekezhessünk a vírusok ellen:

Feltétlenül használjuk a Mac OS X beépített alkalmazás ellenőrző mechanizmusát, a GateKeepert és ne telepítsünk ismeretlen forrásból származó programokat és játékokat.

A lehető leghamarabb telepítsük az új frissítéseket iOS és Mac készülékeinkre és semmiképpen ne használjuk a nem az Apple által kiadott operációs rendszer verziókat.

Véletlenül se fogadjunk el vagy hagyjunk aktiválva olyan nagyvállalati profilt, ami nem nélkülözhetetlen, nem ismerjük a célját vagy nem tudjuk, hogy pontosan milyen szervezet írja elő a használatát.

Ne csatlakoztassuk iOS készülékünket nem megbízható számítógépekhez.

Ne töltsük iOS készülékeinket ismeretlen töltőegységekkel.

Ha betartjuk ezeket a biztonsági előírásokat, akkor nincs okunk az aggodalomra.

A Palo Alto Networks teljes jelentése innen tölthető le.  (forrás: iMagazin)

Hozzászólások