Megfejtettek egy több száz éves kódot

2020/02/28

Északnyugat-franciaországnál fekszik Plougastel-Daoulas, melynek partján van egy szikla, melybe rejtélyes kód állt.

Apálykor válik láthatóvá a szikla, melynek titokzatos feliratát 1979-ben azonosították, viszont eddig titok volt, hogy mit jelent a szöveg. Az 1786-tal és 1787-tel dátumozott szöveg a nyelvészek szerint walesi szavakat, skandináv karaktereket és tükrözve felvitt szövegrészeket tartalmaz.

François-Pol Castel nyelvész, a breton nyelv specialistájaként már korábban megfejtette, hogy az első sor azt jelenti: “Ezen szavakon át meg fogod látni az igazságot.”

A maradék szöveg viszont feladta a leckét a kutatóknak.

Tavaly májusban Plougastel-Daoulas önkormányzata versenyt hirdetett a kód megfejtésére. A győztes jutalma 2 ezer euró, ha képes megfejteni a kódot. A település a közelmúltban ki is hirdette a nyertest.

61 lehetséges megoldásból kettőt választottak ki, Noël René Toudic nyelvészét, valamint Roger Faligot újságíró és Alain Robet mese- és képregényalkotó közös pályamunkáját. A két megfejtés részben eltér egymástól, de a kutatók hasonló következtetésekre jutottak.

A szikla szinte biztos, hogy egy halott férfinak, Sergenek állít emléket, a szöveget pedig úgy vélik, hogy egy barátja készíthette. Toudic úgy olvassa ki, hogy Serge csónakja felborult és ő vízbe fulladt. A másik megfejtés szerint a férfit meggyilkolták. Bárhogy is volt, a titokzatos szikla egy emléktábla.

Hozzászólások