Meghalt Stan Lee, a Marvel atyja

95 évesen halt meg a képregények atyja

2018/11/12

Kilencvenöt évesen, tüdőgyulladásban meghalt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke.

A Marvel képregények alkotója Hollywood Hills-i otthonában lett rosszul hétfőn, helyi idő szerint a reggeli órákban. A mentők a Cedars-Sinai Medical Centerbe vitték, ahol később meghalt. A halálhírét a lánya erősítette meg a TMZ-nek.

A legendás képregényalkotó 1922-ben Stanley Lieber néven született. Pályafutása során 75 országban, 25 nyelven, több mint kétmillió példányban jelentek meg képregényei. Képregényfiguráival 24 animációs tévésorozatban és számos játékfilmben is találkozhattak a nézők.

stanleeeejpg-52d6ae_1280w

A grafikus Jack Kirbyvel együtt alkotott olyan népszerű képregényeket, mint az X-Men, a Hulk vagy A fantasztikus négyes, de Pókember, a Vasember és a Fenegyerek története is a nevükhöz fűződik.

Stan Lee az 1960-as években a Marvelnél forradalmasította a képregényműfajt és ezen keresztül az amerikai popkultúrát. A jelmezeket és az akciókat a fiatalok igényeihez igazította, az általa kitalált szuperhősök az amerikai film kiemelkedő karakterévé váltak, rajongók több nemzedékének álmait váltották valóra a virtuális térben.

forrás

Hozzászólások