Meghaltak, mert tévéztek: a fenyegető terrorizmus jövőképe

Megsebesült az Iszlám Állam feje is

2015/01/20

Európa és a világ a január 7-i, Charlie Hebdo-szerkesztőség elleni véres támadás óta még több erőt mozgósított a terrorszervezetek elleni harcra. Megtörtént az első szárazföldi összecsapás az Iszlám Állammal, melynek vezetője megsebesült, de az IÁ továbbra is elképesztő, értelmetlen mészárlást végez az általa ellenőrzött területeken.

Január 12-én, az Irak északi részén fekvő, kétmilliós Moszul városában a fiatalok a televíziók köré gyűltek, hogy lássák, amint nemzeti csapatuk 1-0-s győzelmet arat az Ázsia Kupa első csoportmeccsén Jordánia ellen.

A lefújás után azonban megjelentek a területe felügyelő Iszlám Állam fegyveresei, bejelentették, hogy a tévézéssel mindenki olyan dolgot művelt, amely nem összeegyeztethető a vallási nézeteikkel, ezért bűnhődniük kell. Majd mindenki szeme láttára, géppuskával szitává lőttek 13 fiatalt.

Army Soldier and Tank
Az Iszlám Állam és a terrorizmus elleni harc egyre ádázabb

Nem csoda, hogy a nyugati civilizáció minden eszközzel a terrorizmus kiirtására törekszik, amelynek egyik fő képveslője manapság az IÁ. A múlt héten, felderítés közben, de önvédelemből csaptak össze Irakban a kanadai különleges erők a terrorsiták csapataival. Hasonló szárazföldi, nyílt harcra még nem volt példa eddig.

A hírek szerint egy iraki légitámadásban megsebesült Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője is, aki a háttérből, szinte láthatatlanul irányítja a terrorszervezetet, és pár fényképen kívül igen keveset tud róla még az amerikai hírszerzés is.

A hatékonyabb terrorizmus elleni harc, és az összehangolt cselekvés érdekében tárgyaltak hétfőn az EU-országok külügyminiszterei, akik a február 12-ig számos dologban döntenek majd. Európa utcáin talán még sosem volt ennyi katona a második világháború óta, és számos muszlim országgal szeretnének az eddiginél hatékonyabban együttműködni.

Hozzászólások