Mégis ingyen lehet a reptérre autózni, itt az összes útdíj-változás!

Javult a helyzet, de nem teljes az öröm

2015/01/22

Az illetékesek szerdán döntöttek a vitás kérdésekben az új útdíjjal kapcsolatban, és igyekeztek ésszerűbbé tenni a sok esetben átláthatatlan rendszert. A leghangosabb médiavisszhangot kiváltó eseteket, a ferihegyi rövid, fizetős szakaszt, az M1-M7 bevezetőt és a hidak kétmatricás helyzetét is megtárgyalták. Ezeket a döntéseket hozták.

A januárban bevezetett útdíj még életbe sem lépett, már viták tucatjait váltotta ki még az önkormányzatoknál is, ezért a kormány orvosolni volt kénytelen a helyzetet. A csütörtöki, hivatalos bejelentés szerint több, kérdéses útszakasz is kikerült a fizetős rendszerből, valamint kedvezményt kaptak a nagycsaládosok. A legfontosabb intézkedések:

1. A legnagyobb port a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető út kavarta, amely pár száz méter miatt lett volna fizetős. A kormány kénytelen volt engedni, az útszakasz marad ingyenes, sőt, aki eddig kiváltotta emiatt a szükséges Pest megyei matricát, visszakapja a pénzét.

Útdíj - Pentele híd
Fotó: MTI

2. Ha valaki Budapestről le szeretne jutni a Balatonra, akkor mégsem húszezer, hanem csak tizenötezer forintot kell fizetnie évente. Kivették ugyanis a Veszprém megyei matrica árát, amely csak pár kilométeres szakasz miatt emelte volna meg a költségeket ötezer forinttal.

3. Mégsem kell két matrica a dunai hidakra, amelyek megyéket kötnek össze (Pentele-híd és M9-es híd), sőt, igazából egy sem, mert ingyenessé tették őket.

4. Továbbra is marad ingyenes az M30-as út, amely az M3-as autópályát köti össze Miskolccal. A szakasz a tárca szerint csak tévedésből lett fizetős, és ebben az esetben is visszaváltják a matricákat, ha valaki csak ezért vette meg januárban.

5. Eredményesen lobbizott a kecskeméti polgármester, és a várost elkerül 61-es út mindaddig ingyenes marad, amíg össze nem kötik egy autópályával.

6. Hasonló a helyzet a szombathelyi M86-ossal, amelyért mindaddig nem kell fizetni, amíg nem csatlakozik be nagyobb útba.

7. Az illetékesek megígérték, hogy egyszerűsítik a matricavásárlást, és mivel sok helyen még most sem egyértelmű az utazóknak, hogy fizetniük kell-e ez úthasználatért vagy sem, kihelyezett táblákkal gondoskodnak arról, hogy mindenki megkapja a szükséges információt.

8. Kedvezményt kaptak a mozgássérültek és sokgyermekes családok, ahol legalább négy gyerek van, és utólag is kompenzálják őket.

9. Aki januárban nem vett matricát, nem kell befizetnie utólag az 1478 Ft-os díjat.

10. Ugyanakkor nem csak jó híreket kaptak az autósok. Egy csokorban: fizetősek maradtak a határátkelők (Röszke, Hegyeshalom, M5-M43), a Budapesttől a szlovák határ felé vezető M2-es gyorsforgalmi út, az M1-M7 bevezetője, és az M0-s több szakasza, ami miatt a megyei matricát így is, úgy is meg kell majd venni.

Hozzászólások