Mégis van élet a Marson?

Egyre több a bizonyíték

2015/09/30

A NASA már a múlt héten is grandiózus tudományos felfedezéssel kecsegtetett minket vörös szomszédunkkal kapcsolatban, a napokban pedig be is jelentették azt. Sokaknak talán csalódás, hogy nem apró, zöld lényekről nyilatkoztak, de maga a hír mégis áttörés: bizonyítékot találtak sós víz jelenlétére a Marson.

A víz az élet elengedhetetlen feltétele, és bár egy ideje tudjuk, hogy a Mars sarkvidékein fagyott állapotában megtalálható, valamint az évben már a Curiosity marsjáró is érzékelte a felszín alatti sós vizek lehetőségét, ez a felfedezés az első bizonyíték arra, hogy a felszínen is előfordulhat.

mars2

Magát a forrást egyelőre nem ismerjük. A kutatók több feltételezéssel is előálltak: a Marson felszíni vagy felszín alatti jégrétegek olvadását, egy időszakosan ürülő vízlelőhelyet, vagy a só származékok nedvességgyűjtő hatását jelölték meg lehetőségként.

Ezzel a felfedezéssel még közelebb jutottunk a Mars megismeréséhez, és nagyban gondolkodva, akár az első földönkívüli létformák felfedezéséhez is.

Hozzászólások