Megjelent a Jazzation új albuma

Megszerettetik a jazzt és az acappellát

2014/06/19

Hamarosan a boltokba kerül a népszerű acappella jazzkvintett, a Jazzation új albuma, amely a Twisted címet kapta. A cím magyarul annyit tesz: kifordított. Hűen tükrözi az album anyagát, hiszen a Jazzation számos más műfajú dalt „fordított ki” jazz-acappella stílusra.

jazza hatfal

Várallyay Katus, a Jazzation vezetője mesél az új albumról.

–          Milyen dalok kerültek a lemezre?

–          Jazz sztenderdek, általunk csak „ómagyar sanzonnak” nevezett régi magyar népszerű dalok, egy ír ballada és egy musical-betétdal is; mindezek persze átdolgozva a Jazzation saját stílusára. Tavaly megnyertük a nemzetközi acappella versenyt; úgy érezzük az új album méltó megkoronázása ennek, és annak, amit zenénkkel képviselünk.

–          Mennyire népszerű ma Magyarországon a jazz-acappella műfaja?

–          Bár egyre több acappella együttes létezik hazánkban is, mégis kuriózumnak számít, hiszen az acappella egy roppant nehéz műfaj. Amellett, hogy az énekesnek bombabiztos hanggal kell rendelkeznie és egyszerre kell tudnia karakteres szólistának lenni, a háttérben, azaz vokálban is tűpontos éneklésre van szükség, hiszen egy koncert során folyamatosan változnak a szerepek. A jazztől sokan tartanak, hogy az valami disszonáns és érthetetlen dolog lesz – de így az acappella előadásmóddal, az emberi hanggal közelebb hozva, az elsőként hallgató is azonnal megszereti. Jazz és acappella: nálunk bevált kombináció!

–          Az album megjelenése alkalmából lemezbemutató koncertet is tartanak?

–          Június 20-án indulunk egy szlovén-osztrák acappellafesztiválra, ahová már visszük az új albumot, ezért is igyekeztünk a megjelenéssel. Budapesten június 25-én 19 órakor tartjuk a lemezbemutató koncertünket a Benczúr Házban, ami a Duplicappella! koncertsorozatunk része lesz. Sorozatunk lényege, hogy mindig más acappella együttest hívunk meg egy-egy félidőre, akár közösen is előadva valamit, ezzel is bizonyítva, hogy a szakmai féltékenységnél a közös éneklés öröme sokkal többet ér!

–          Hogyan sikerül zenekarvezetőként és édesanyaként egyszerre helyt állni?

–          A feladatok között lavírozgatva, de nagyon boldogan. A kislányom nyolc, a kisfiam hároméves, mindketten imádják a zenét, ami nem is csoda, hiszen pocaklakó koruk óta kénytelenek hallgatni! Csecsemőkoruktól járnak próbákra, nagyon szeretnek énekelni; csak azt sajnálja művész-családunk, hogy néha iskolába, óvodába is kell menni, így nem lehetnek egész nap a Jazzation közelében.

Hozzászólások