Meglepetés: Rafael Nadal nem fért be a négy közé sem

A második teniszcsillag hullott ki Melbourne-ben

2015/01/27

A harmadikként kiemelt Rafael Nadal már a második kört is nehezen vette az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, akkori küzdelme önmaga ellen jelezte, hogy még nem találta meg a formáját. Ezt igazolja, hogy az első komoly ellenfél simán kiverte az év első Grand Slam tornájáról, ráadásul két olyan dolog is történt, amire 2006 óta nem volt példa.

A hetedikként kiemelt cseh Tomáš Berdych mintha csak az alkalomra várt volt, meglepően könnyen, három szettben lépett át az egykori világelsőn (6:2, 6:0, 7:6), és elsőként jutott az Australian Open elődöntőjébe. Jól jelzi Rafael Nadal leromlott formáját, hogy a két játékos korábbi 17 találkozóját mindig a spanyol nyerte meg, Berdych utoljára 2006-ban tudott nyerni ellene.

A 29 éves cseh viszont (aki 2010-ben Magyarországon is járt a Tennis Classicson) hasít, az évet remekül kezdte Dohában, a döntőben pont Nadaltól kapott ki, viszont a páros küzdelmeket megnyerte. “Erősnek érzem magam, tényleg felkészültem, és jó kis tervet dolgoztam ki – mondta a győztes. – Léptem egyet előre, a következőhöz azonban kicsivel több kell.”

nadalout
Rafael Nadal csak keresi a formáját, és keresi… (Fotó: Australian Open, Facebook)

“A mai nem volt az én napom, az ellenfelem egyszerűen jobb volt nálam – kesergett Nadal. – Nem játszottam a kellő intenzitással, és nem találtam a ritmusomat. Túl könnyen hagytam, hogy jól játsszon, így pedig nem lehet megnyerni egy Grand Slam-torna negyeddöntőjét.” 2006 másodszor is kísért, mert az akkori wimledoni döntőben fordult elő utoljára, hogy Nadal 6:0-ra veszítsen el egy játszmát…

Rafael Nadal kiesése azt jelenti, hogy a nagy sztárok közül egyedül Novak Djokovics maradt talpon, Nadal előtt ugyanis Roger Federer is kiesett. A svájcinál nagyobb volt a meglepetés, egyrészt mert az ATP-világranglista 46. helyezett, olasz Andreas Seppi győzte le, ráadásul úgy nézett ki, Federer remek formában van, és minimum a négy közé menetel majd.

A szerb Djokovics, az “utolsó bástya” a komolyabb nevek közül egyelőre a zeniten már túl lévő, spanyol Fernando Verdasóval találkozott, az elődöntőben pedig a kanadai Milos Raonic vár rá. Azonban mindennél fontosabb, hogy innentől kezdve a tornagyőzelem abszolút esélyese, még akkor is, ha a címvédő, és a tavalyi évben remek heteket kifogó Stanislas Wawrinka is ott van a nyolc között.

2015-ÖS AUSZTRÁL NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG, FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:
Tomáš Berdych (cseh, 7.) – Rafael Nadal (spanyol, 3.) 6:2, 6:0, 7:6 (7-5)

További negyeddöntők: Andy Murray (brit, 6.) – Nick Kyrgios (ausztrál), Novak Djokovics (szerb, 1.) – Milos Raonic (kanadai, 8.), Stanislas Wawrinka (svájci, 4.) – Nisikori Nei (japán, 5.)

Hozzászólások