Megmentette az életét az Apple Watch!

2020/02/20

Súlyos szívrendellenességet diagnosztizáltak az orvosok egy oklahomai iskolásnál, miután a fiú Apple Watch okosórája jelzett, hogy valami nincs rendben vele.

A 13 éves Skylar Joslin egy tanórán ült, amikor órája szívproblémával kapcsolatos figyelmeztetést küldött neki. A fiú megijedt, így azonnal felhívta édesanyját, aki haladéktalanul kórházba vitte.

A fiú szíve az első jelzések kiküldésekor 190-et vert percenként. Ez a szám a sürgősségire érve már 202 volt. Skylar semmi fizikai tevékenységet nem végzett, a történtekkor, ezért is cselekedtek gyorsan és vitték kórházba.

Szupraventrikuláris tachikardiával (TPSV) diagnosztizálták az orvosok, ami egy rendkívül súlyos szívrendellenesség. A betegség sok esetben komoly mellkasi fájdalommal jár és a szív szapora verésével. A rohamok gyakoriságuk és időtartamuk függvényében változó hatással vannak az emberi szervezetre és akár végzetesek is lehetnek. Enyhébb esetben elegendő odafigyelni rá, de a legtöbbször gyógyszeres kezelést kell alkalmazni vagy műtéti beavatkozást végrehajtani.

Joslinnál a műtétet választották, amelyet egy ún. katéterablációs eljárással végeztek el. Ilyenkor a szívben roncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot, és nem engedik, hogy a szabálytalan ingerek terjedjenek. Az eljárás gyakori és hatásos ritmuszavar kezelési beavatkozás és nem hat különösebben megterhelően az emberi szervezetre.

Hozzászólások