Djokovic megnősül – Nemzetközi vitorlázórepülő verseny – Öttusa EB

Sporthírek itthonról és a nagyvilágból

2014/07/09

A nagyvilágban és itthon is javában zajlanak a sportesemények és rendezvények, amelyekből egy csokorra valót ma is összeállítottunk a legjelentősebbekből – mint például, hogy megnősül Novak Djokovic a világklasszis teniszező, vagy hogy meghosszabbította szerződését a kézilabda edző Elek Gábor – de nézzük inkább magukat a híreket:


Megnősül Novak Djokovic

Wimbledoni győzelme után most másfajta kihívás áll a szerb Novak Djokovic előtt, aki szerdán feleségül veszi menyasszonyát, Jelena Risticet.

Novak Djokovic - fotó: www.inserbia.info
Novak Djokovic – fotó: www.inserbia.info

A világelső teniszezőnek és kedvesének kétnapos lakodalmát a montenegrói Sveti Stefan sziget egy luxusvillájában tartják a média teljes kizárásával. A Budvától 5 kilométerre fekvő szigetet napok óta nem lehet megközelíteni, az esküvőnek helyet adó Királynő Strandot (Kraljicina Plaza) biztonsági őrök tömege őrzi, szerdán és csütörtökön pedig több hajó is cirkál majd a sziget körül, hogy az illetéktelen behatolókat távol tartsa.

A villa személyzetének, a biztonsági őröknek és a zenészeknek is titoktartási szerződést kellett aláírniuk, valamint nem vihetnek be telefont és fényképezőgépet a szigetre – értesült a Blic című napilap.
Habár kevés információ szivárgott ki Djokovicék nagy napjáról, a lapok máris az évszázad esküvőjének nevezik azt. Hivatalosan annyit lehet tudni, hogy mindössze 150 vendéget hívtak meg, főleg családtagokat, a teniszező barátokon kívül más híresség nem lesz jelen. Az is biztosra vehető, hogy a nászajándékokon sem ámul majd a világ, a pár ugyanis kijelentette: semmilyen ajándékot sem hajlandó elfogadni, az arra szánt pénzt utalják át a Novak Djokovic Alapnak, és azt később jótékony célra fordítják. Djokovic és menyasszonya nyolc év ismeretség után mondja ki a boldogító igent, késő ősszel pedig első gyermekük is megszületik.

 

Nemzetközi vitorlázórepülő-verseny Őcsényben

Nyolc ország hetvennégy versenyzője vesz részt a Tolna megyei Őcsényben az 59. magyar vitorlázórepülő nemzeti bajnokságon, amely egyben a jövő évi Európa-bajnokság főpróbája is lesz.

 fotó: www.bitterwasser.blog.hu
fotó: www.bitterwasser.blog.hu

 

Kovács Mihály, az egyesület elnöke elmondta: a július 12-től 22-ig tartó versenyre eddig 49 magyar és 25 külföldi versenyző nevezett; a hazai résztvevők között ott lesz a válogatott több tagja, és várják Gulyás György világbajnok nevezését is. A magyarok mellett osztrák, cseh, német, olasz, lengyel, román és szlovén pilóták indulnak.
A repülők a versenyszámokban gépkategóriától függően 300-500 kilométer kilométert tesznek meg motor nélkül; a közönség számára délelőtt 11 órától a vitorlázórepülők felvontatása majd 17 és 18 óra között a visszatérésük lehet a leglátványosabb – tette hozzá Kovács Mihály.
Az őcsényi egyesület tavaly kapta meg a 2015-ös, 18. vitorlázórepülő Európa-bajnokság rendezési jogát, a kétévenkénti kontinensviadalra legalább 15 ország mintegy nyolcvan versenyzőjét várják.

 

Vízilabda EB – Finisben a margitszigeti előkészületek

A munka dandárjával végeztek, s már az utolsó simításokat, az apróbb szépészeti feladatokat végzik a margitszigeti Hajós Uszodában, ahol hétfőn rajtol a férfi és női vízilabda Európa-bajnokság.

A szerdai helyszíni sajtótájékoztatón Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója a 800 millió forintos beruházással megvalósult felújításról szólva elmondta, hogy 20 éve volt utoljára ekkora mértékű fejlesztés, mint most. Hozzátette, hogy kétéves program valósult meg, amelynek keretében megszépültek az öltözők, a lelátók, megújultak a teraszok is, amelyek új borítást kaptak. Megerősítették a világítási és hangosítási rendszert, kicserélték a kamerarendszert is, valamennyit a kornak megfelelő magas technikai színvonalúra emelve.

Gór-Nagy Miklós (j) és Vámos Márton (k) beszélget Benedek Tibor szövetségi kapitánnyal - fotó: MTI Kovács Tamás
Gór-Nagy Miklós (j) és Vámos Márton (k) beszélget Benedek Tibor szövetségi kapitánnyal – fotó: MTI Kovács Tamás

A világbajnoki címvédő férfiegyüttes szövetségi kapitánya, Benedek Tibor úgy fogalmazott, hogy az itthoni Európa-bajnokság ünnepe a sportágnak, s reméli, hogy a csapatokat buzdító szurkolók lelkesedését minél tovább sikerül majd  megőrizni, mert olyan teljesítménnyel fog kirukkolni mindkét nemzeti együttes a legsikeresebb magyar csapatsportágban.

Gangl Edina kapus a július 14-én kezdődő budapesti vízilabda Európa-bajnokságra készülő női vízilabda-válogatott edzésén - fotó: MTI Kovács Tamás
Gangl Edina kapus a július 14-én kezdődő budapesti vízilabda Európa-bajnokságra készülő női vízilabda-válogatott edzésén – fotó: MTI Kovács Tamás

Tizenhárom éve adódott mód eddig utoljára arra, hogy hazai környezetben szállhatunk vízbe egy Eb-n. Ezúttal megint itt a ritka lehetőség, ezt kell kihasználni maximálisan. Hogy aztán a törekvésünk milyen eredménnyel jár, majd eldől” – jelentette ki Benedek Tibor.

 


Öttusa Eb – A két magyar címvédő nélkül is lehet hazai győzelem 

Bár a női és férfi címvédő – Földházi Zsófia és Marosi Ádám – betegség, illetve sérülés miatt nem indulhat a csütörtökön kezdődő székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon, azért így is összejöhet egy hazai győzelem.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére azt mondta, bízik benne, hogy lehet majd magyar elsőségnek örülni, s a győzelem kiharcolására leginkább esélyesnek – a hazai öttusázók közül – a legutóbbi két Eb-n ezüstérmes Kasza Róbertet, valamint a 2011-ben vb-második – ezúttal ténylegesen hazai környezetben szereplő – székesfehérvári Kovács Saroltát említette. Ugyancsak kijöhet a lépés a vegyesváltónak, amelyben várhatóan Kovács és Demeter Bence indul majd.

fotó: www.penthatlon.hu
fotó: www.penthatlon.hu

A férfiaknál Demeter Bence, Kasza Róbert és Tibolya Péter szerepel a hagyományos egyéni és csapatversenyben, az egyéni induló Demeter Gergely lesz, a nőknél pedig Kovács Sarolta, továbbá Alekszejev Tamara és Réti Kamilla alkotja a csapatot, míg az egyéni induló Slett Emese. A hagyományos, háromfős váltók összeállítása a helyszínen dől majd el.

 

Két évvel, 2016 nyaráig meghosszabbította júliusban lejáró szerződését Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának vezetőedzője.

“Részemről nem volt kérdés a hosszabbítás” – nyilatkozott a zöld-fehér klub honlapján az együttest kétszer KEK-győzelemig vezető szakember. “Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a gyengébben sikerült év után is felajánlották a szerződéshosszabbítás lehetőségét”.
Hozzátette: a következő szezonban a nemzetközi porondon sikeresebbek szeretnének lenni.

Elek Gábor - fotó: MTI
Elek Gábor – fotó: MTI

A csapat magja, mellyel korábbi nagy sikereinket elértük, megmaradt és a szerződések is azonos ideig érvényesek. Mindannyian szeretnénk, hogy a kevésbé sikeres évad után, most ismét egy eredményesebb időszak vegye kezdetét” – mondta Elek Gábor.

Bognár László, az FTC Kézilabdasport Kft. ügyvezető igazgatója a következőképp kommentálta a hosszabbítást:
Egyértelmű volt, hogy bizalmat szavazunk Elek Gábornak. Több eredményes szezon után tavaly egy halványabb évadot produkált a csapat. Ennek ellenére bízunk benne, hogy ismét sikeres évek előtt állunk és tovább haladunk a korábban megkezdett úton.” (MTI)

 

 

 

 

Hozzászólások