Megölhették az Iszlám Állam vezérét

Az iraki légierő lőtte ki a konvoját

2015/10/12

Az utóbbi években szinte csak arról hallani, hogy az Iszlám Állam hol tört előre, milyen új területeket hódított meg. Ugyanakkor komoly veszteségeket is szenved, most pedig nagy valószínűséggel elveszítette vezérét, aki az iraki légierő ölhetett meg.

A Reuters hírügynökség információi szerint az iraki légierő azt a konvojt bombázta, melyben az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi és katonái utaztak egy találkozóra. Halálára nincs egyértelmű bizonyíték, ugyanakkor a szervezet egyelőre nem jelezte a világ felé azt sem, hogy vezetője életben van.

Bagdadi 2010 óta irányítja az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, korábban az al-Kaida tagja volt, de onnan kizárták. Később fegyveres ellenálló volt, és erélyesebb fellépése, erős Amerika-ellenessége miatt őt tartják Oszama Bin Laden igazi örökösének.

isis
Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezére

Halála így különösen fontos lehet az Iszlám Állam elleni harcban. Bár az első jelentések arról szóltak, hogy meghalhatott a konvoj elleni támadásban, a kórházi források szerint nem volt a halottak között, holott több vezető holttestét is azonosították. A terroristavezér sorsa egyelőre nem ismert.

Nem ez az első komoly kísérlet arra, hogy megöljék a magát Ibrahim kalifának nevező al-Bagdadit, idén márciusban már súlyos sérüléseket szenvedett egy amerikai légitámadásban, amit túlélt, de hosszú lábadozása alatt is irányítani tudta az Iszlám Államot.

Hozzászólások