Megőrjíti a világot ez a videó: mindenki más szót hall

Yanny vagy Laurel?

2018/05/22

Néhány napja egy videó kering az interneten, mely kettészakította a világot. Yanny vagy Laurel? Görgess lejjebb és mondd meg te mit hallasz!

Emlékszel az internetet megosztó nagy ruhavitára? Mindenki agyába belevéste magát a nap, amikor emberek milliói azon rágódtak, hogy milyen színű egy ruha. Egy részük fehér és arany színűnek látta ugyanazt az alkalmi rucit, amit mások feketének és kéknek. Optikai csalódás okozta a nézet-eltérést.

IMG_5414-0

Na, most ugyanez a helyzet állt elő, csak ezúttal nem a szemünk, hanem a fülünk van a középpontban (tehát nem optikai, hanem akusztikai csalódás), és nem egy ruha, hanem két szó. Valaki megosztott egy szavazást a Twitteren, azzal a kérdéssel, hogy ha rányomunk a lejátszás gombra, mi az a szó, amit hallunk:

 

 

Én például Yannyt hallok, akárhányszor meghallgatom, de az internet megosztott e téren, és legalább ennyien hallják úgy, hogy a gép Laurelt mond.

Volt, aki azt magyarázta, hogy más korú emberek máshogy hallhatják a hangot, hiszen idősebb korban az egyes frekvenciákat rosszabbul halljuk. Mások szerint az lehet a hallásháború oka, hogy az sem mindegy, milyen lejátszóval hallgatjuk, hangfalakon vagy fülhallgatóval szólaltatjuk meg, és hogy halkan vagy üvöltve szól a felvétel.

forrás

Hozzászólások