Megrázó felvételek: ezt tette a vihar!

Halálos áldozata is van az ítéletidőnek

2015/07/09

A tomboló ítéletidő következtében úgy nézett ki az ország, mintha egy filmet néztünk volna. A vihar hatalmas károkat okozott, roppant hosszadalmas lesz a helyreállítás.

A rekkenő hőség miatt mindenki várta a tegnapi vihart, azt remélve, hogy egy kis enyhülést hoz, ám az elviselhető hőmérséklet mellett óriási károkat okozott. 

vihar 3

Sok helyen mind az autós, mind pedig a tömegközlekedés megbénult, a metró aluljárókban hömpölygött a víz.

vihar - Nagyvárad tér

A hatalmas mennyiségű lezúduló eső miatt sokan el sem tudtak indulni.

A Főkert Nonprfit Zrt. válságstábot hozott létre a budapesti közparkokban keletkezett károk mihamarabbi felszámolására. Budapesten sok fa kidőlt, kettészakadt, sok ágat szakított le a szélvihar. A Főkert munkatársai több mint 4 millió négyzetméter zöldfelület, csaknem 97 ezer parki fa és több mint 26 ezer fasori fa átvizsgálását kezdték meg csütörtökön. A kidőlt fákat és a leszakadt ágakat folyamatosan szállítják el. A Főkert felhívta a figyelmet arra, hogy a fákon sok a letört, fennakadt ág, ezért arra kérik a lakosságot, hogy a következő napokban ne látogassák Budapest közparkjait, mert a leeső ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek.

vihar - fa a kerítésen

Egy ideig jég is esett. A viharnak egy halálos áldozata is van, a főváros XIX. kerületében egy lakás pincéjében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember halálos áramütést szenvedett.

A főváros XXII. kerületében a házakat is megrongálta a vihar. Több mint 3500 esetben intézkedtek a katasztrófavédők az ítéletidő miatt, ebből több mint 2000 esetben Budapesten. A katasztrófavédők 29 sérültről kaptak bejelentést, több esetben gyalogosra, autóra dőltek a fák. A legtöbb esetben fakidőlésekhez hívták a tűzoltókat, de számos esetben vízzel teli pincékhez, aluljárókhoz, sérült kéményekhez, tetőszerkezetekhez vonultak ki.

vihar - ház

A plakátállványok erős tartóoszlopait teljesen kicsavarta. A szerda délutáni vihar csúcsidőszakában 189 riasztást kaptak a mentők a fővárosból és környékéről, ezek közül 63 lehetett összefüggésben a viharral. Jellemzően ledőlt fák, leesett faágak, kő, üvegtörmelékek, a szél által felkapott tárgyak okoztak sérülést.

vihar - plakát állvány

Fejér megye 12 településén van még áramkimaradás a kisfeszültségű hálózatokban a szerda délutáni vihar miatt, ez 431 fogyasztót érint csütörtök reggel. A szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák kijavításán. Emlékeztetett arra, hogy szerda este Fejér megye 16 településén volt zavar az áramellátásban, és 7815 fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

vihar - faág a vezetéken

Még csütörtök reggel is jelentős fennakadások voltak a Keleti pályaudvarnál, ahol a sínekre sodort törmelék miatt öt vágányon nem közlekednek a vonatok. Jelentős fennakadások voltak a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon, itt 30-40 perces késésekkel közlekedtek a vonatok. A Gödöllő-Budapest közötti helyi személyvonatokat a mai napra lemondták, és 20-30 perces késéssel kell számolni a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon. Pótjegymentesen vehetők igénybe a Budapest és Hatvan között a gyors- és sebesvonatok. Ugyanakkor a székesfehérvári, hegyeshalmi, szobi, veresegyházi vonalakon már csak pár perces késések vannak.

vihar 2

Hozzászólások