Megrohamozták az okmányirodákat

Örület az új személyikért

2016/01/05

Hétfőtől lehet igényelni az újfajta személyigazolványt, és rögtön az első napon özönleni kezdtek a kérelmezők a kormányablakokhoz, okmányirodákhoz. Az első nap közel tízezren kapkodtak a kártyákért.

Lactinell banner 2018_05_24_05

Az új személyik különlegessége, hogy olyan chipekkel rendelkeznek amik nyilvántartják a személyazonosító adatokat, elektronikus aláíráshoz szükséges információkat, a társadalombiztosítási és adóazonosító jelet, sőt még ha akarjuk azt is lehet kérni, hogy megjegyezze az ujjlenyomatunkat. Így az igazolványon kívül PIN-kóddal is azonosíthatjuk magunkat. A legnagyobb vonzerőt persze az adhatja, hogy teljesen ingyenes, ezért sokan inkább nem újították meg lejárt iratukat, hogy idén díjmentesen pótolhassák.

Forrás: MTI-Balázs Attila
Fotó: MTI-Balázs Attila

Az új igazolványok gyorsabban is készülnek el a réginél, míg a korábbiakra 20 napot kellett várni, az új fajtákat 8 nap után lehet kézhez venni. A lakcímkártyát, a jogosítványt és az útlevelet azonban továbbra sem lehet ezzel az egy “adathordozóval” helyettesíteni. A hátulütője pedig az, hogy gyakrabban kell majd megújítani, mert az eddigi tíz év helyett csak hat évig érvényes, a 18 évnél fiatalabbaké pedig csak 3 esztendeig.

Az első nap egyébként délután 4-ig 7500 igénylés érkezett, ami estig akár 10000-ig is növekedhetett. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint a tegnapi kérelmezők közül minden harmadik személy élt az elektronikus aláírás lehetőségével. Egy átlagos helyzetben amúgy naponta 3000 kérelem szokott befutni.

 

Hozzászólások