Megtaláltuk a világ legjobb mézeskalács receptjét!

2019/12/13

Ha olyan puha, formás és aranybarna mézeskalácsokról álmodozol, mint amit a cukrászok és az influenszerek osztanak meg, akkor az a jó hírünk van, hogy mi megtaláltuk a receptjét! Nem is volt olyan nehéz, mert a Rama Karácsonyi sütemények című könyvében is benne van a titkos recept, de mi a neten leltünk rá egy bloggernél, aki egy kicsit átdolgozta, hogy még könnyebb legyen elkészíteni.

Jöjjön a recept előtt pár fontos szempont, melyek mentén egy mézeskalácsot értékelünk:

  • ÁLLAGA: puha, süteményes dobozban tárolva megőrzi állagát hosszú ideig
  • SZÍNE: aranybarna színű
  • FORMÁJA: könnyen formázható a tésztája (nem szakad, nem ragad, nem görcsös)
  • ÍZE: nem túl édes de nem is ízetlen
  • RECEPT GYORSASÁGA: tésztájával azonnal lehet dolgozni, nem kell pihentetni
  • RECEPT EGYSZERŰSÉGE: különösebb konyhai tapasztalat nélkül is gyorsan és egyszerűen elkészíthető

Na, amit mi találtunk, az minden szempontból egy erős ötös! A mérce pedig a bombabiztos módon: a bögre.

Az elkészítéshez szükséged lesz az alábbiakra (már akkor ha szeretnél úgy 100 kis formát):

  • 8 bögre finomliszt (ez egyébként 1 kg-nak felel meg)
  • 2-2,5 bögre porcukor (20-25 dkg)
  • 3 teáskanál szódabikarbóna (ki ne hagyd, ez is segít a puhaságban)
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg ízlés szerint)
  • 30 dkg margarin vagy vaj
  • 1 bögre méz (2,5 dl)
  • 3 tojás

Elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát keverd össze egy nagy tálban. Utána olvaszd meg a margarint/vajat, csurgasd rá a mézet és üsd rá a tojásokat. Keverd össze az alapanyagaidat, de használj villát vagy kanalat, mert igen ragacsos az elején a massza. Amikor elkezd összeállni, nekiláthatsz kézzel is a gyúrásnak. Oszd el a tésztád nagyobb részekre és lisztezett felületen nyújtsd ki adagonként olyan 1 centi/ujjnyi vastagra, majd szaggasd ki a kívánt formákat süteményszaggatóval.

A csinos kis formáidat helyezd egymástól 1-1 centire sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütéssel), folyamatos figyelgetés mellett maximum tíz percig süssük. Többször vedd ki és nézegesd. Ha kész, ízlés szerint díszítsd.

Hozzászólások