Méhpempővel a terhességért

Ezt edd, ha babát szeretnél

2015/06/05

A méz ősidők óta az egyik legismertebb természetes anyag, ami a környezetünkben fellelhető és gyógyító hatással bír. Kevesen tudják, de például a méhpempővel növelni lehet a teherbeesés esélyeit, ami rengeteg nőnek jelentett már megoldást.

A mézben rengeteg ásványi anyag és vitamin található, elsősorban olyan is, amiket nem lehet csak úgy bárhol beszerezni, és más táplálékkal sem jut be automatikusan a szervezetbe. Mivel egy előemésztett anyagról van szó, ezért jóval könnyebben felszívódik, így a sok jótékony anyag közvetlenül fejtheti ki hatását, ráadásul jóval rövidebb idő alatt.

Már őseink is kihasználták a méz egészségre gyakorolt jótékony hatásait, ők is méhészkedtek. A füves emberek például katalizátorként használták, gyógynövényeket tettek bele, így orvosolták az embereket.

A rengeteg jótékony hatása köztudott, de a mai napig érdemes beszélni róla. “A méznek nagyon jó baktérium- és vírusölő hatása van, így kifejezetten alkalmas megfázásos tünetek gyógyítására, és torokfájásra. Amit talán kevesebben tudnak, hogy kifejezetten jól használható sebekre és horzsolásokra is, mert elősegíti azok gyógyulását. A bőrre kent méz megóvja a felületet a fertőzésektől, hiszen légmentesen lezárja a sérült területet és az jobban tud gyógyulni. Ehhez pedig a benne található glükóz és cukortartalma is hozzájárul, ami belülről építi a szervezetet” – mondja Szappanos András mézvitéz, aki évek óta foglalkozik ezzel a természet adta csodálatos termékkel.

Woman's hands

Tőle tudjuk még, hogy a propolisz, amivel egyébként a méhek a kaptár belsejét azért vonják be, hogy megóvják a kívülről bejutó idegen anyagoktól, az emberi szervezetre is kifejezetten jó hatással van. Tökéletesen lehet vele gyulladásos megbetegedéseket kezelni, sőt fekélyre és visszerekre is alkalmas, de ezzel is jól lehet gyógyítani a vágásokat és sebeket.

A nyíregyházi mézvitéz érdekes adatról számolt be a megnövekedett teherbeesési arányról: “Az utóbbi időben kezdtünk el azzal foglalkozni, hogy olyan nőknek, akiknek nem sikerül áldott állapotba kerülni, komoly kivizsgálást követően, és egy életmódváltás mellett, méhpempős diétát írunk elő. Azt tapasztaltuk, hogy azok a nők, akik hozzánk fordultak, 2-3 hónappal a kezelés megkezdése után teherbe estek. A dolog roppant egyszerű, csak éhgyomorra kell bevenni a méhpempőt, ameddig csak lehet a szájban tartani, majd figyelni rá, hogy utána fél órán keresztül ne fogyasszon semmit, így közvetlenül fel tud szívódni. A méhpempő csodálatos szer, ott hat, ahol a legnagyobb szükség van rá” – árulja el. Hozzáteszi, azokon a nőkön is tudnak vele segíteni, akiknek menstruációs fájdalmaik szoktak lenni, mert képes csökkenteni a jelentkező görcsöket. Akinek túl savas lenne a méhpempő íze önmagában, az fogyasszon inkább méhpempővel készült mézet, mert az finomabb.

méz (2)

Szappanos András, amellett, hogy méhészként szakértője a témának, azon is dolgozik, hogyan lehet a mézet megszerettetni azokkal, akinek nem tartozik a kedvenceik közé. Biztosan sokan emlékszünk, hogy gyerekkorban torokfájás idején mindig ezt adta a nagymamánk, de a kellemetlen kapcsolódás valahogy nem tette a kedvencünkké. A mézvitéz egy különleges eljárásnak köszönhetően most már azt is tudja, hogyan lehet a gyerkőccel megszerettetni ezt a jótékony finomságot. “Nálunk olyan mézek is készülnek, mint az epres-fehércsokis akácméz, csak éppen a csokoládés. Boldogan jönnek vissza a szülők, hogy a gyerek végre mézet eszik, tehát ez nagyon jó megoldás arra, miként lehet többekkel megszerettetni. A CMI-technológia lehetővé tesz egy sajátos összedolgozási módszert, aminek köszönhetően az összetevők nem válnak külön egymástól, ezzel együtt megtartjuk a mézben az egészségre gyakorolt jótékony anyagokat is” – árulja el Szappanos András. “Nem elég egy tábla csokival összekeverni a mézet, mert az egy idő után különválik. Mi 60%-os kakaótartalmú étcsokival dolgozunk, semmilyen más hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Az epres során ki kellett kísérleteznünk, hogy egy speciális eperpasztát dolgozunk el a mézben, ami epervelővel van elkészítve, ugyanis a sima gyümölcs sajnos hamar megromlott. De mindig újítunk, most épp egy kékszőlős változat kidolgozását próbálgatjuk.”

A mézre, propoliszra, méhpempőre tehát érdemes mától kicsit más szemmel gondolnunk, akinek pedig nehezen csúszik le a torkán, kóstolja meg ezeket a finomságokat, garantáljuk, hogy nem fog tudni ellenállni.

Hozzászólások