Melyik cardio gép a megfelelő számomra?

Személyreszabott tanácsok a szakértőtől

2014/06/10

Lépcsőző gép, futópad, elliptikus gép vagy szobakerékpár? Sokszor tanácstalanok vagyunk, mikor elhatározzuk, hogy elkezdünk cardio gépen edzeni. Íme, az alábbiakban pár hasznos tanács, segítség a választáshoz.
 
Az egyik legismertebb eszköz a szobakerékpár:  elsősorban a láb és a fenék izmait dolgoztatja meg, ott viszont első osztályú munkát végez. A szobakerékpáron történő edzés szép formássá és szálkássá varázsolja az alsótest izmait. Abban az esetben jó választás, ha elsősorban ezeket szeretnénk formálni az edzés során, vagy akkor is, ha valaki  imád biciklizni, és a hideg, esős napokon is szeretné folytatni kedvenc mozgásformáját. A szobakerékpár – ha méretre beállítjuk – jobban kíméli az ízületeket, mint a futópad.

Elliptikus gép: jobban kíméli az ízületeinket, mint a futópad vagy a szobakerékpár, így ízületi problémákkal küzdők is használhatják. Nagyon jó zsírégető, hamar megemeli a pulzusszámot, és intenzív izzadást eredményez. Az elliptikus gépek előnye még, hogy egyaránt erősíti a felső- és az alsótestet.
A lépcsőzőgépek: nagy hatásfokú zsírégető edzések végezhetők rajta, a cardio gépek közül ez formálja, dolgoztatja meg legjobban a fenék izmait, emellett erőteljesen hat a lábizmokra a rajta végzett edzés.

A másik leggyakrabban használt cardio eszköz a futópad: A szabadtéri futáshoz képest jobban kíméli az ízületeinket, mivel a futópad felülete egyenletes és sima. Azonban fontos tudni, hogy az elliptikus gépeknél, a szobakerékpároknál és a lépcsőző gépeknél jobban terheli az ízületeket, ezért elsősorban egészséges ízülettel rendelkezőknek ajánlott a használata. Nekik nagyon hasznos, hatásos, mert az egész testre ható intenzív edzés végezhető rajta.

cardio-1Intenzitás: a modern elliptikus gépek, szobakerékpárok és futópadok számtalan edzésprogramot tartalmaznak, a hegymenettől kezdve, a váltakozó intenzitású edzésen át egészen a szívritmus programokig. Kezdetben azonban válasszunk alacsonyabb ellenállású programot és később próbálkozhatunk a nehezebb edzésekkel. Ezeken a több programos gépeken már sokféle zsírégető edzésprogramot is találunk.

Hasznos tanácsok a cardios edzéshez!

A cardio gépeken végzett edzéssel fittebb, karcsúbb és vidámabbak leszünk. A pozitív eredmények eléréséhez viszont rendszeresnek kell lennie az edzésnek, és mellette érdemes betartanunk néhány tanácsot.
Az első az edzés gyakorisága: A cardio gépeken végzett edzésnél elsődleges szempont a gyakoriság. Ha most döntöttük el, hogy elkezdünk intenzívebben mozogni, akkor az első hónapban hetente 2-3 edzés ajánlott. Ahogy megerősödik a szervezetünk, fokozatosan emeljük a cardio edzések gyakoriságát, heti 5-6-ra.
Az edzés hossza: a zsírégetés és a fogyás lényege, hogy a táplálékkal bevitt kalóriamennyiségnél több kalóriát égessünk el. A zsírégetéshez hosszú ideig, és meglehetősen intenzíven kell edzeni. Hosszú ideig azonban senki sem bírja a maximumon, a zsírégetés szempontjából a legideálisabb az, ha a maximális pulzustartományunk 60-70%-án végezzük az edzést, és legalább fél órán át (a zsírégetés ilyen intenzitás mellett 20 perc alatt indul be).

Ha kezdetben nem tudjuk elérni ezt az időt, akkor rövidebb edzésekkel kezdjük, amit minden alkalommal 1-2 perccel növeljük.
Nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás: cardio edzések során, akár 1-2 liter folyadékot is kiizzadhatunk. Éppen ezért nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás edzés közben és után is. Egy felnőtt szervezete átlagosan napi 2-3 liter folyadékot igényel, ha sportol, akkor ez 5-6 liter.  Ne várjuk meg, amíg megszomjazunk, hiszen a szomjúságérzet már a szervezet vészjelzése. Nem mindegy az sem, mivel pótoljuk az elvesztett folyadékot.

A legegészségesebb választás a szénsavmentes ásványvíz, a gyógytea, és a frissen facsart vagy centrifugált gyümölcs- és zöldséglé. Vehetünk izotonikus italt is, amely a különösen kimerítő edzések esetén pótolják az edzés során elveszített tápanyagokat, azonban jó ha tudjuk, hogy a legtöbb ilyen ital mesterséges színezékeket és tartósítószereket is tartalmaz, ezért érdemes megfontolni, hogy élünk-e vele.

Hozzászólások