Mennyiért tart örökké a szerelmed?

Megvásárolható házasság

2015/12/16

Egy amerikai start-up cég bárkinek az esküvőjét hajlandó finanszírozni. Az alapító nagyon úgy tűnik, nem igazán hisz a sírig tartó szerelemben, mert bár kifizeti az esküvő költségeit, ha kenyértörésre kerül a sor, azt kamatostól kell visszafizetnie a párnak. Neked mennyit ér a szerelmed?

Tegyük félre a kérdést, hogy a tengerentúlon már tényleg bármiből pénzt lehet csinálni. Azzal se igazán foglalkozzunk, honnan van egyáltalán valakinek arra fölösleges 10 ezer dollárja (és nemcsak egyszer, hanem többször), hogy mások esküvőjét finanszírozza. Dehogy abból pénzt csinálni, hogy eleve egy rossz házassági végkifejletet veszünk alapunk, nem egyszerűen bődületes, de roppant elkeserítő is!

Ha jobban belegondolunk, az alapító magyarán arra tervezi felépíteni cégét, hogy a szerelem nem tart örökké, a házasságok is gyakran megromlanak és válás lesz a vége. A kapcsolat elején mindenki sírig tartó románcban reménykedik, néha még talán meggondolatlanul is hoz döntéseket. Rengetegen vágynak arra, hogy összekössék az életüket, viszont nincs rá pénzük. Íme a piaci rés: találj valakit, aki finanszírozza neked, csak tartson sokáig a szerelmed! Vagy, ha a másik oldalt vesszük alapul, akkor inkább ne!

A SwanLuv azt ígéri a náluk regisztrált pároknak, hogy 10 ezer dollárral finanszírozzák a házasságkötésüket. Egyetlen feltétel, hogy két éven belül kerüljön sor a menyegzőre, a másik (a pár szempontjából jóval érdekesebb), hogy lehetőleg ne váljanak el. Akkor ugyanis kamatostól kell visszafizetniük a pénzt, amit egy meghatározott algoritmussal működő szoftver fog a cégnek kiszámolni.

Persze nézhetjük a dolog jó oldalát is! Annyira el vagyunk már távolodva a normális értékrendektől, annyi pár int búcsút egymásnak pusztán azért, mert ez a könnyebb megoldás, annyi válás van, tönkre ment házasság, szomorú gyereksors és összetört szívű ember, hogy akár a jó szándék is vezérelhetné a kitalálókat. Csak akkor kösd össze az életedet a szerelmeddel, ha valóban komolyan gondolod a holtomiglan-holtodiglant! Lehetne ez egy görbetükör nekünk, leendő házasulandóknak, vagy azoknak, akik egykoron fejest ugrottak a boldogságba, csak azóta némiképp megcsömörlöttek. Persze az igazság nem ennyire romantikus, itt a pénzszerzés reménye lebeg a szem előtt.

eskuvo (3)

Engem személy szerint elkeserít, hogy ma már ilyen elvekre lehet céget felépíteni. Figyelmeztetés ez az élettől, hogy valahol félúton valamit nagyon csúnyán elrontottunk. Elvesztek az értékek, nincs motiváció, nincsenek emberi kapcsolatok, nem bízunk a másikban, hazudunk, megcsalunk, szavakkal (és néha sajnos tettekkel) bántjuk a másikat, csak mert képtelenek vagyunk szembenézni a megoldandó a helyzettel, a saját gyarlóságunkkal. És főleg, hogy nem keresünk megoldást a problémára, hanem mindennek azonnal hátat fordítunk.

Hogy mennyit ér a szerelmed? Ez döntsd el inkább te magad, úgy, hogy egy szép napon leülsz a fotelbe, végig gondolod, mit adtál és mit kaptál, mit jelent ő neked, hogy el tudod-e képzelni nélküle az életedet, megtaláltad-e benne a másik feled. Ha a válaszaid szívednek kedvesek, akkor ne gondolkozz, mert hamar elmegy az idő. Inkább éld meg a boldogságotokat, sokkal többet ér, mint bármi!

Hozzászólások