Mennyire domináljon egy pasi az ágyban?

Christian Bale az új Christian Grey?

2015/03/09

A legtöbb nő szereti, ha a férfi vezeti az ágyban, nem mert attól érzi magát alárendeltnek, de azért egy kicsit mégis. A szürke ötven árnyalata óta sejtjük, de nem tudjuk, hogy mi bújik meg a nők ezen vágya mögött.

Az interneten megjelent egy új videó-montázs, amiben Christian Bale-t, mint Batmant aposztrofálják Christian Grey-ként, aki így vicces párbeszédet folytat Anastasia-val. A rövidfilm igazán mókásra sikerült, mi mégis inkább annak a gondolatával játszottunk el, amikor Bale az Amerikai pszicho Patrick Beatmanjeként hódította meg a nőket.

Mindkét pasira igaz néhány általános jellemző: hatalommániás, egoista, úgy érzi, a pénze és a státusza miatt bármit megtehet, és úgy általában csak használja a nőket. Vagyis mindkét pasi nárcisztikus, akik a szexualitást nem mint szerelmi aktust, hanem pusztán élvezeti értéket élik meg. Tegyük félre a tényt, hogy Beatmen egy pszichopata őrült, és próbáljuk arra korlátozni figyelmünket, hogyan hódítja meg a végül az ágyába csábított nőket, és miként viselkedik velük ott. Míg jelleméből fakadóan Patrick egyáltalán nem válik szerethető figurává a történet során, Mr. Grey igenis a nők vágyainak tárgya lett. Vajon mi lehet az oka annak, hogy az erőszakos, fájdalmas szexet kedvelő férfi karaktere ennyire képes volt meghódítani nők millióit?

szex

A válasz egyszerű: ez csak egy film. A nők nem attól jöttek izgalomba, hogy megverjék és megalázzák őket az ágyban, hanem elsősorban attól, hogy izgalmas mindezt mozivásznon végig követni, a maga szenvedélyes és romantikus voltában. A női szereplőn pedig azt láthatták, hogy mit képes megtenni a szeretett férfiért. Akiben, lássuk be, ugyancsak ott bujkált a változásra való hajlandóság a szeretett nő kedvéért, csak mindezt meg kellett tanulnia.

A valóságban az alárendeltség női szempontból egy megnyomorított személyiség eredménye, férfiaknál a domináns szerep pedig valamiféle kompenzációról szól. A dominancia, mint olyan, egészen más értelemben jut szerephez a szexuális együttlétekkor, és más értelmet nyer párválasztáskor.

Pszichológiai szempontból a kettő élesen elkülönül egymástól, erről Hevesi Kriszta szexuálpszichológust kérdeztük:

“Alapvetően azt mondanám, hogy a társadalmi megközelítés nagyon rossz a dominanciát illetően. Ugyanis amennyiben a szexben alárendeltség van, az már valahol egy másfajta személyiség-szükségletet kompenzál, mint ahogy a szexben megélt egyéb szerepek is. Egy egészséges szexuális együttlétben, amennyiben feltétlenül ezekhez a kifejezésekhez ragaszkodunk, akkor ez a két szerep váltakozik, és nem dominancia-alárendelt viszonyban éljük meg, hanem öröm adás és kapásként.

Párválasztásnál a nők számára fontos férfi dominancia elsősorban a fizikumában és emberi kvalitásaiban jelenik meg, tehát mi nők szeretünk felnézni a férfira. Ez nyers fordításban annyit jelent, hogy a férfi érdemelje ki a nő tiszteletét egy kapcsolatban, így a nő, mint ‘alárendelt’ már meg tudja élni a számára fontos női szerepeket. De ehhez arra van szükség, hogy a férfi ne kiharcolja, hanem kiérdemelje ezt a tiszteletet.

Nem szeretnénk adósotok maradni a trailer-rel sem, íme:

 

 

 

 

 

Hozzászólások