Mentsd meg a párkapcsolatod!

Egymásra hangolva

2016/02/03

Ha hosszabb ideje élsz már kapcsolatban, bizonyára te is érezted, hogy a perzselő szenvedély több év együttlét után elmúlik, a kapcsolat átalakul, és a szerelem érzése megváltozik. Friss párkapcsolat esetén pedig súrlódásokhoz vezethet, hogy másra, vagy csak kicsit máshogy vágytok az érzelmek kimutatására.

Gyakori eset, hogy miután megszerezte az egyik fél a másikat, szép lassan elindulnak az unalom lejtőjén. A férfi elfelejti, hogy az udvarlás nem csupán a megszerzéshez vezető úton haladva használatos, a nők pedig szívesen dörgölik a férfiak orra alá, hogy már az idejét sem tudják, mikor kaptak egy szál virágot, vagy akár egy szerelmes üzenetet tőlük. Ha már a megszokás uralkodik el egy kapcsolaton, és egyik fél sem vesz erőt magán, onnantól kezdve az unalom elkezdi felemészteni az egész kapcsolatot.

 

De mi is az a szeretet nyelv és hogyan alkalmazható? Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvében arról ír, hogy mindenkiben van egy „szeretet tank” (szeretet tartály), aminek meg kell telnie szeretettel. Ha ez a tartályunk teli van, akkor vagyunk kiegyensúlyozottak és boldogok, és ekkor érezzük, hogy szeretnek minket. Gary Chapman párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó szerint minden embernek van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Van olyan, akit boldoggá tesz az, ha társával összebújva egy filmet megnéz, más elhidegülve érezheti magát, ha csak összebújik párjával és kimarad az esti beszélgetés. Nekünk nincs más dolgunk, mint megtalálni párunk szeretetnyelvét, amivel a legközelebb kerülhetünk szívéhez.

Az 5 szeretetnyelv Gary Chapman szerint:

Elismerő szavak

Mindenkinek jólesnek a kedveskedő szavak, de akinek ez az elsődleges szeretetnyelve annak sokkal többet jelentenek párjától kapott dicsérő szavak és bátorítások, mint mondjuk egy csokor virág, vagy egy hétvégi kirándulás. Dicsérd meg párodat, ha elmosogatott, levitte a szemetet, vagy ha finom kávét készített, de figyelj a hangsúlyra is. A dicséret mellet bátorítsd is őt. Lehet, hogy társad nem bízik magában, biztatásra és támogatásra van szüksége. Munka után hallgasd meg aznap milyen élményekkel gazdagodott.

Na, de honnan tudhatod, hogy párodnak az elismerő szavak az elsődleges szeretetnyelve? Csak úgy, ha odafigyelsz rá. Ha sokszor panaszkodik kedvesed, hogy miért nem bókolsz neki, vagy miért nem dicséred meg a frizuráját, akkor lehetséges, hogy neki ez a szeretetnyelve.

parkapcsolat (4)

Minőségi idő

Ha a párod szeretetnyelve a minőségi időtöltés, akkor arra van szüksége, hogy időnként teljes osztatlan figyelmet szentelj rá. Csináljatok közös programokat, kirándulás, vacsora egy étteremben, egy kis esti séta. Lényeg az, hogy az együtt töltött idő alatt lehetőségetek legyen meghitt és bensőséges beszélgetésre.

Te is beszélj párodnak a gondolataidról érzéseidről, így érezni fogja, hogy megbízol benne, ezáltal ő is szívesebben beszél az érzéseiről.

Honnan tudhatod, hogy a párod szeretetnyelve a minőségi időtöltés? Volt már olyan veled, hogy úgy érezted, a párod keveset beszél, és jobban preferálja mondjuk az esti tévé műsort, minthogy hosszasan beszélgessetek? Hiába kérdezed tőle, mi a baj, a válasz csak annyi, hogy semmi? Valószínű, hogy neki nem a minőségi időtöltés a szeretetnyelve.

Figyeld meg párod reakciót, mire hogyan reagál, egy hosszú nap után mire vágyik a legjobban.

Ajándékozás

Ha a partnerednek az ajándékozás a szeretetnyelve, akkor a meglepetésekkel tudod levenni a lábáról.

Az ajándékozásnál nem az a lényeg, hogy milyen drága holmit vettél neki, hanem, hogy gondoltál rá és törted a fejed azon, minek örülhet. Ha csak egy apró meglepetéssel is kedveskedsz, hidd el, értékelni fogja.

Árulkodó jelek lehetnek, ha nagy becsben tart minden egyes ajándékot, féltve őriz minden apróságot, akkor is, ha csak egy kavicsról van szó, amihez emlékek fűzik.

Szívességek

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak a gondoskodás, apró kis tettek, és munkálatok elvégzése is bearanyozhatja napját.

Egy étel elkészítése, az asztal megterítése, mosogatás, porszívózás, elmenni a gyerekekért az iskolába, hosszasan lehetne sorolni, mi minősül szívességnek.

Ezek a segítségeknek maguktól kell, hogy jöjjenek, nem szabad kikényszeríteni a másik félből, manipulálni vagy kötelezni, hogy tegye meg, mert akkor már nem szeretetből fogja csinálni.

Hidd el, értékelni fogja a segítségedet, csak szívből és szeretetből segíts neki.

Testi érintés

A kézfogás, az ölelés, a csók, a szexuális érintkezés mind a szeretet kifejezésének az eszköze. Van, ami jól esik, van, ami nem. Nem hat minden érintés egyformán ránk. Ebben a legjobb tanítód a társad. Tanuld meg az ő szeretetnyelvén kifejezni érzéseidet. Figyeld meg, melyik érintés-simogatás esik jól neki és milyen visszajelzéseket kapsz rá.

Hátmasszírozás, egy csésze tea kitöltése közben kezed megpihen, társad vállán, vagy fürdőbe menet hozzásimulsz. Ha ez a szeretetnyelve hidd el, ezek a cselekedetek számára mindennél többet jelentenek.

Természetesen mind az 5 szeretetnyelv részét képezheti egy meghitt szeretetteljes kapcsolatnak, viszont a különböző gyermekkor, a neveltetés meghatározhatják, hogy melyik szeretetnyelv a legjellemzőbb ránk. Általában azon a csatornán érezzük a szeretetet, melyen mi magunk is leggyakrabban kommunikáljuk érzelmeinket. Ha mégis eltér a szeretetnyelvünk a társunkétól, akkor vágjunk bele az új nyelv tanulásába.

Sikerült rájönnöd mi a fő szeretetnyelve a párodnak? Na és neked? Ha nem tudtad eldönteni az alábbi teszt segíthet.

Teszt link: http://static.kgyt.hu/love.html

 

Hozzászólások