Mérgező tej – Vajon mi az igazság?

Káros vagy egészséges a tejfogyasztás?

2014/10/10

Míg régen mindenki készpénznek vette a szlogent, hogy „tej – élet, erő, egészség”, mára megdőlni látszik ez a szállóige, és a szakemberek inkább óvva intenek a tejfogyasztástól.

Sok orvosi kutatás bizonyította ugyanis azt, hogy a tehéntejet fogyasztók körében több a súlyos megbetegedés, sőt az is kiderült: az ember felnőtt korára egyszerűen képtelen megemészteni a tej egyik legfontosabb összetevőjét, a laktózt.

Évtizedek óta megy a vita a tudósok között, vajon valóban egészséges-e a kalciumban gazdag tej fogyasztása, vagy kedvenc reggeli italunk több kárt okoz a szervezetünkben, mint amennyit használ.

Az a bizonyos laktóz

Nem véletlen, hogy egyre többen vagyunk laktózérzékenyek – mára a világ lakosságának 5%-a szenved ettől az allergiától. Tény, hogy az emberek nagy része felnőtt korára elveszíti a tejfehérje, azaz a laktóz megemésztésének képességét. Ebből a szempontból mi, európaiak szerencsések vagyunk, de az afro-amerikaiak közel 90 százalékából és a legtöbb latin és ázsiai emberből hiányzik a laktóz megemésztéséhez szükséges gén.

Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a földön élő fajok közül egyedül mi, emberek fogyasztunk tejet felnőtt korban is – vagyis biológiailag nincs szüksége a szervezetünknek arra, hogy lebontsa a benne található összetevőket. Ám míg a szervezetünk nem hasznosítja a tejcukrot, sajnos egyes baktérium-fajok igen, amelyek később súlyos betegségeket okozhatnak a szervezetünkben.

tej1

Mit okozhat a rendszeres tejfogyasztás?

Több kutatás is készült már arról, hogy milyen mellékhatásokkal járhat a rendszeres tejfogyasztás. Kisgyermekeknél kimutatták, hogy minden második egészségügyi problémáért a hormonkezelt tejtermékek tehetők felelőssé: fülgyulladástól az allergián és cukorbetegségen keresztül egészen a csecsemők vashiányáig több betegséget is okoz a tej.

Felnőtteknél is hasonlóan komoly betegségekhez vezet a reggeli ital: tejfogyasztóknál gyakrabban előfordul a vérszegénység, migrén, puffadás, emésztési zavarok, asztma, és számos potenciálisan halálos allergia.

A szervezetünk legérzékenyebb pontja az emlő és a prosztata. Aki naponta megiszik egy vagy több pohár tejet felnőtt korában is, annak fokozottan kell ügyelnie erre, sokszor kell megvizsgálnia  magát és sűrűn lenne ajánlott szűrővizsgálatokon részt vennie – mégpedig azért, mert naponta erős adag növekedési hormont juttat a szervezetébe a tejjel.

tej2

Alkalmazkodósból jeles

Nem szabad viszont megfeledkeznünk az ember alkalmazkodási képességeiről sem. Évezredek óta folyamatosan fogyasztjuk a tejet, és ez az állandó fogyasztás hozzásegített, hogy a szokásainkat is igazítsuk. Toleranciánk és alkalmazkodási képességünk a szokásainktól is függnek: például a pásztoroknál, vagy más olyan csoportoknál, ahol gyerekkortól kezdve megszakítás nélkül fogyasztanak tejet, a laktózérzékenység szinte egyáltalán nem létezik.

Ennek ellenére az ázsiai országok lakói felnőttkorban szinte egyáltalán nem fogyasztanak tejet, és a benne található létfontosságú kalciumot inkább a gyümölcsökből és zöldségekből nyerik. Náluk köztudottan magasabb az átlag életkor, ráadásul az ázsiai nők körében a legritkább a mellrák.

Hozzászólások