Merkel itt járt és elmondta, mit gondol Magyarországról

Barátság és kritika

2015/02/02

Angela Merkel német kancellár 2009 után újra Magyarországra látogatott, és találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, akivel elsősorban az ukrán válság és az orosz energiafüggőség témáit járták körül, de sor került a civil szervezetek és az illiberális demokrácia kérdésére.

Hétfő délelőtt Budapest szinte teljes belvárosát lezárták Angela Merkel német kancellár érkezése miatt. Több órás megbeszélése Orbán Viktor miniszterelnökkel kölcsönös és kötelező udvariaskodással kezdődött. Az első fontos kérdés az ukrán válság volt, és abban egyetértett a két kormányfő, hogy törekedni kell a régióban a minél gyorsabb tűzszünetre, és a konfliktus diplomáciai úton való rendezésére.

Legalább ennyire fontos volt az Oroszországgal való kapcsolat milyensége, ami az energiafüggőség miatt mindkét államnak gondot jelent az egyre kényesebb nemzetközi helyzetben. Erre megoldást kell találni, ami azt jelenti, hogy a Nabucco és a Déli Áramlat bukása után lépéseket kell tenni egy közös európai energetikai piac létrehozására.

merkel
Angela Merkel német kancellár Budapesten (Fotó: MTI)

Merkel szerint például úgy lehet csökkenteni az unió függését az orosz gáztól – amely Németország esetében harminc százalék, Magyarországéban több -, hogy nyitunk Azerbajdzsán felé, utána pedig összekötjük az európai gázvezetékeket. Az Oroszország elleni szakciók kérdését ugyanakkor érdemileg nem érintette a sajtótájékoztató.

Orbán Viktor kifejtette, hogy az év végén lejáró gázszállítási szerződést szeretné megtárgyalni a két hét múlva Budapestre érkező Vlagyimir Putyinnal, hiszen elmondása szerint így egyelőre 2015 utánra nincs biztosítva hazánk energiaellátása. Ezután több olyan kényes téma következett, amelyben kiütközött a két fél ellentétes véleménye.

Merkel elmondta, hogy egy demokráciában kiemelten fontos az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepvállalása, és bevallotta, hogy a beszélgetőpartnere által többször is említett “illiberális” kifejezéssel nem tud mit kezdeni ennek a politikai berendezkedésnek a kontextusában. A találkozó végén azért igyekeztek kellemesebb témával zárni a sajtótájékoztatót, és a két ország gazdaságának kapcsolatát emelték ki.

A német kancellár szerint Németország és Magyarország továbbra is barátságban áll egymással, de a német befektetők értékelik a megbízható partnereket, és az átlátható feltételeket. A beszélgetés után Merkel találkozott magyarországi német vállalatok vezetőivel és zsidó szervezetek képviselőivel, majd átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét.

Hozzászólások