Mesés szembenézés a halállal

Csoportos foglalkozás felnőtteknek

2016/08/15

A halál ugyan a dolgok természetes velejárója, mégis mind a mai napig nehezen kezeljek. Ez a mesés foglalkozás könnyebbé teszi elfogadni, feldolgozni.

Az elmúlás természeti tényét a mese tudomásul veszi, s a maga sajátos eszközeivel ábrázolja is azt. A mesés megközelítés segít elfogadni az emberi lét egyetemes törvényét: “halál ellen nincs orvosság”, azaz mindannyian meghalunk, ez elkerülhetetlen. Ezzel mintegy felkészíti a mesehallgató közösséget a tény elfogadására, a halálról nemzedékek során felhalmozódott tapasztalatok megismerésére, megőrzésére, elfogadására.

Egyes mesékben a mesehős magával a megszemélyesített Halállal kerül valamilyen kapcsolatba (konfliktushelyzetbe vagy éppen szövetségbe). Ideig-óráig sikerül kijátszania a halált, néha rászedi, néha megijeszti, néha alkut köt vele s az alku határidejét tologatja csalafintasággal egyre tovább, akár ki is csúfolja, de végül mégis alulmarad a Halállal szembeni küzdelemben. Más mesékben más módon jelenik meg a halál. Érdemes a mesék bölcsességét segítségül hívnunk, hogy megtanuljuk elfogadni és békében élni ezzel a tudattal, hogy földi életünk véges. Erre az útra hívják azokat, akik szeretnék a mesék bölcsességét elfogadni.

Ajánljuk azoknak, akik nehezen néznek szembe a halál híreivel, akik gyászukat nehezen viselik. Akik a halálfélelmüket csökkentenék, a szorongásukat oldani szeretnék. Sokszor a pánikbetegség alapja is maga a halálfélelem. Ezeken is oldhat egy ilyen szembenézés.

A csoport foglalkozást tartja: Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeuta
Helyszín: Budapest belvárosában, zárt kerthelyiség
Időpont: augusztus 26. péntek 9-17-ig
Részvételi díj:9000 Ft
Jelentkezés és további részletek: gyasztanacsado@gmail.com

Hozzászólások