Meteorok tucatjai fenyegetik a Földet


Szeptemberben a 2014RC húzott el Új-Zéland felett

2014/09/17

Szeptember első hétvégéjén az előrejelzéseknek megfelelően egy aszteroida száguldott el Új-Zéland felett. Sokan nem is gondolnák, milyen gyakran történik hasonló eset a világűrben.

A 2014 RC jelű kisbolygó másodpercenként 10 kilométert megtéve száguldott el bolygónk közelében, Új-Zéland felett, mintegy 40 000 kilométeres magasságban. Az égitest átmérője nem haladta meg a húsz métert. A tudósok a pályája alapján arra következtetnek, hogy az 2014 RC későbbiekben is visszatérhet még a Föld közelébe, de kockázati tényezőt a továbbiakban sem fog jelenteni.

meteor

Emlékezetes, tavaly Cseljabinszk felett egy hasonló méretű meteorit robbant fel, ami jelentős, mintegy 33 milliárd dolláros károkat okozott a városban. Az emberi civilizáció elpusztítására alkalmas égitest becsapódásától nem kell félnünk ugyan, azonban egy-egy nagyobb várost is veszélybe sodró meteor bármikor felbukkanhat. Az emberek többsége nincs is tisztában azzal, hogy milyen gyakran kerül a Földhöz közel egy égitest, tudniillik néhány naponta-hetente újabb és újabb kisbolygó húz el egy Holdnál kisebb távolságnál – 384 ezer kilométer – kevesebbre a Földtől.

crater

Az 2014 RC idén már a huszonnegyedik aszteroida, amelyet a csillagászok feljegyeztek. A legnagyobb a 20-50 méterre becsült 2014 GY44 volt még tavasszal, március 30-án. Becslések szerint öt méter átmérőjű meteorit évente csapódik be, ám ez kevés vagy semmilyen kárt nem okoz a bolygónkban.

Hozzászólások