Mézes-mustáros sült sonka

Ha unod a megszokott húsvéti sonkát, idén újíts!

2017/04/13

Kicsit unod már a jól megszokott, minden évben ugyanolyan fűszerezésű, főtt sonkádat? Most mutatunk egy mézes-mustáros változatot! 

A mézes-mustáros húsok igencsak felkapottak lettek mostanság, így nem csoda, hogy már a húsvéti sonka sem a régi. A finom, főtt íz megmarad az újítás ellenére is, azonban nem a megszokott ízvilágot fogod érezni. 

Hozzávalók: 

A főzővízhez:

  • 1.2 kg kötözött sonka
  • 5 dl cider
  • 2 dl víz
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 2 db csillagánizs
  • 3 cm gyömbér
  • 1 közepes db vöröshagyma

A tűzdeléshez:

  • szegfűszeg ízlés szerint

A mustáros mázhoz:

  • 2 dl cider
  • 2 ek méz
  • 2 teáskanál angol mustár

Elkészítés: 

1. A sonkát egy edénybe tesszük, felöntjük a ciderrel és annyi vízzel, ami pont ellepi. A főzővizet narancshéjjal, reszelt gyömbérrel és csillagánizzsal fűszerezzük, hozzáadjuk a megtisztított és félbevágott hagymát, majd közepes lángon 1,5 órán át főzzük. 

2. Ha a sonka megfőtt, akkor kivesszük a léből, konyhai törlőpapírral szárazra töröljük. Lefejtjük róla a bőrt, de a hájas részt eszünk ágában se legyen eltávolítani! A sonka felületét óvatosan, rácsosan beirdaljuk. A metszéspontokba beletűzdelünk egy-egy egész szegfűszeget.

3. A mázhoz minden hozzávalót összekeverünk, és közepes lángon nagyjából a felére beforraljuk. Ha elkészült a máz, akkor megkenjük vele a főtt sonkát, majd 25 perc alatt 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg.

Jó étvágyat!

Hozzászólások