Mézeskalács házikó

Még nem késő, hogy megalkosd a leglátványosabb karácsonyi dekorációt

2016/12/21

Az ünnepi sütemény receptek közül nem maradhat ki a karácsonyi mézeskalács házikó receptje sem! Mutatjuk az elkészítését, képekkel.

A karácsonyi ünnep hangulatát nagyon feldobja egy ilyen asztali dísz. Készítsd el te is a mézeskalács házikót és ejtsd ámulatba a vendégeket. 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg litszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj – puhára olvasztva
  • 25 dkg méz – folyékony állagú
  • mézeskalács fűszerkeverék, vagy ezt a következőkkel saját magunk is elkészíthetjük: – 5 g őrölt fahéj, + 5 g őrölt gyömbér, + 3 g őrölt szegfűszeg
  • 8 g kakaópor (keserű)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 3 g sütőpor  

Fényes mázhoz: 

  • 1 egész tojás

A mézeskalács díszítéséhez, ragasztásához a cukormáz:

  • 25 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje – nyersen

Elkészítés:

A tésztát gyúrjuk össze, és becsomagolva, vagy letakarva tegyük 2-3 órára vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Ez idő alatt készítsük el a mézeskalács házikó sablonját. 

  • Alap: 22cm × 17 cm-es téglalap – ebből 1 db kell
  • Oldalfalak: 13×8 cm-es téglalap – 2 db kell belőle – közepébe rajzoljunk egy ablakot
  • Hátsó és első fal: 10 cm széles, 8 cm magas az oldala, középen a tető magassága 12,5 cm.  2 db kell belőle. Az elejére rajzoljunk egy ajtó és egy ablaknyílást. A nyílásokat előre kivágni nem szükséges, de nem is árt.
  • Tető: 15 × 10 cm-es téglalap. 2 db szükséges belőle.
  • Kéménynek készítsünk egy kisebb téglatestet – ha kell méretre faragható.
  • A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 4 mm-esre. Helyezzük rá a sablonokat (ami első körben ráfér) és vágjuk ki őket.  Az ablak és az ajtó körvonalát fogpiszkálóval vagy egy hegyes késsel szurkáljuk körbe, majd vágjuk ki.

  • Óvatosan helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe a házikó elemeit.
  • Hogy szép fényes legyen a kisült tészta, kenjük be még nyersen a felületüket egész tojással.

Mézeskalács sütése: 180-185 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 10-15 percig, amíg éppen csak elkezd az alja barnulni.

A mézeskalács házikó összeállítása:

  • Készítsük el a cukormázat: Az 1 db tojásfehérjét nyersen keverjük csomómentesen össze a 25 dkg porcukorral.
  • Ebből a cukormázból tegyünk egy díszítő zacskóba pár kanálnyit. (Én a kiürült porcukros tasakot töltöttem meg. Levágtam a tasak egyik csücskénél a felesleges csíkot – az összeforrasztás alatt -, majd a csúcsból egy csöppet levágtam. Addig vágtam, amíg megfelelő méretű nem lett a lyuk.)
  • Helyezzük az alapra a ház oldalait.
  • Nyomjunk a “habzsákból” az illesztésekre egy-egy csíkot, majd elemenként nyomjuk össze az oldalakat.

  • Helyezzük rá a tetőt és tartsuk pár percig, amíg elbírja a ragasztás.
  • Megszáradás után (kb. fél óra) jöhet a csinosítgatás.
  • Helyezzük rá a kéményt. Törjünk félbe egy fogvájót, egyik felére fűzzük fel a kéményt, a másik felét pedig szúrjuk a tető tésztájába. Óvatosan kell bánni vele, mert könnyen törik a tészta, inkább szurkáljuk meg előtte mindkettőt. Egy csepp cukormázat is tehetünk alá ragasztásnak. Egy ecset segítségével kenjük be a tetőt a mázzal, mintha behavazott volna.

  • A habzsákból nyomjunk a tető szélére egy kis “bogyót”, majd lefelé elmozdulva húzzuk le a mázat. Ha eltaláltuk a máz állagát (ha híg, tegyünk még bele egy kevés porcukrot, ha sűrű, 1-2 csepp tojásfehérjét), akkor szép “jégcsapokat” tudunk formálni.
  • Az “udvarára” fákat, bokrokat is tehetünk, amit a leeső nyers tésztából kiszurkáltunk. Ezeket is egy fogpiszkáló segítségével “ragasztom” a tésztához.

  • Szórjuk meg a tetőt és a ház környékét “hóval”. Ez lehet kókuszreszelésk és porcukor is. 

Jó étvágyat! 

Hozzászólások