Mi az az exorexia?

Új betegség fenyegeti a tökéletes testre vágyókat

2014/06/29

A bulimia és az anorexia mellett megjelent egy újabb szenvedélybetegség: az exorexia.

A média által hirdetett “szépségideálok” miatt egyre többen válnak az exorexia áldozatává. Sajnos nagyon sokan úgy gondolják, hogy kizárólag úgy tudnak előre lépni, sikeresek lenni az élet minden területén, ha a külsejük, alakjuk tökéletes.

Az exorexiában szenvedők minél vékonyabbak, szálkásabbak és izmosabbak akarnak lenni,egészen a végsőkig. Az exorexia jelentése tehát nem más, mint a túlzásba vitt sportolás iránti függőség, edzésmánia, mely mellé társul a tudatos és gondosan ügyelt szigorú táplálkozás. Az ilyen pszichés betegséggel küszködőknek a lételeme a sport, életüket a mozgás határozza meg és legfőbb céljuk a számukra „tökéletes test” elérése. Mindenekelőtt való életvitelükben a sport, az edzés. Személyes kapcsolataikat, egyéb elintéznivalóikat,  a hétköznapi teendőket szinte mindig a sport utánra időzítik.

ex2

Eddigi kutatások alapján leginkább fiatal nőket érint ez a szenvedélybetegség.

Tünetei közé sorolható, hogy pszichés zavarok lépnek fel a betegnél (szorongás, feszültség, fokozott idegállapot) ha esetleg kimarad a napi betervezett mozgás mennyiség. Az edzés időtartama számukra több órát jelent napi szinten. Sajnos, mint minden szenvedélybetegnél, itt is igen nehéz az ilyen ismerőssel, családtaggal, megértetni, hogy beteg, hiszen nincsen betegség tudatuk. Ha esetleg megjegyzést tesznek életmódjukkal kapcsolatban, hirtelen és vehemensen reagálnak.

Kezelése igen összetett, először is el kell érni, hogy a beteg elismerje betegségtudatát, majd ezek után különböző csoportos terápiákon, hasonló betegséggel küszködőkkel való foglalkozáson kell, részt venni, ahol kibeszélhetik közösen problémájukat, emellett gyógyszeres kezelés alá is kerül a beteg. Hosszú a gyógyuláshoz vezető út, de többnyire 100%-os gyógyulás elérhető el.

Mindenképp fontos, hogy időben megtörténjen a betegség azonosítása, hiszen a sokszor túlzásba vitt, végkimerültségig fokozott edzés az egyén egészségét veszélyeztetheti fizikailag is.

Hozzászólások