Mi az erotikus regények titka?

Lakatos Levente íróval próbáljuk meg lerántani a leplet a műfajról!

2014/07/28

Amióta megjelent a Szürke ötven árnyalata című könyv, a kiadók csak úgy ontják magukból az erotikával túlfűtött irodalmat. Először a vámpíros regények voltak túlsúlyban, ahol szintén sokszor fordultak elő szerelmi jelenetek, a “Szürke trilógia” megjelenése óta pedig a szélsőséges fétiseké a főszerep. Múlt héten jelent meg a A szürke ötven árnyalata filmváltozatának bemutatója, amit már több millióan néztek meg a világhálón, bizonyítva ezzel, hogy még mindig nagy az érdeklődés az erotikus irodalom iránt. Magyarországon Lakatos Levente a műfaj egyik képviselője, vele készített interjúnkból kiderül, hogy miért ilyen kelendő ez az irodalom világszerte és mi a titka egy jól megírt regénynek.

RC News: Egyre több erotikus regényt írsz, miért mentél el ebbe az irányba?

Lakatos Levente: A szexualitás számomra soha nem volt tabu, mindhárom, eddig megjelent regényemnek van valamiféle erotikus alapja. A Barbibébiben a kamaszkori – gyakran túlzásokba eső – önfelfedezésről írok, a LoveClubban egy pszichopata fiú nyers testisége a téma, a Bomlásban pedig egy tévképzetektől terhelt, mégis valamennyire érzéki kapcsolatot dolgozok fel. Ezekben az írásaimban azonban inkább a thriller szál erős, az erotika, illetve a romantika csupán kiegészítőelem. A szexuális aberráció elengedhetetlen, ha az ember mentális nyavalyákkal küzdő karaktereket épít. Tulajdonképpen a legtöbb – ha nem mindegyik – frusztráció, személyiségtorzulás visszavezethető valamiféle szexuális problémához. A közelmúltban indított erotikus novellasorozatom, a Szigor az első olyan írásom, mely elsősorban romantikus alapokra épül. Ez számomra is egy egészen újszerű kihívás, teljesen más arányokkal kell dolgoznom, mint amikor az őrültek világában bóklászom. (nevet) Az Aktus című, készülő negyedik regényem azonban ismét thriller alapú lesz, igaz, a korábban megszokottnál lényegesen több romantikát, illetve szenvedélyt adtam hozzá.

Levi55
RC News
:
Kik a megcélzott olvasóid?

Lakatos Levente: Mindenki! (nevet) Minden szerző azt szeretné, ha minél több ember olvasná a regényeit. Olvasó és olvasó között pedig nem teszek különbséget, örülök a történeteimet kedvelőknek. Tizennyolc évesektől kezdve egészen a nyugdíjasokig terjed az olvasóbázisom, a legtöbben hölgyek. A Szigor például a maga kísérleti jellegével éppen arra hivatott, hogy ingyenesen elérhető tartalomként azoknak is bemutatkozhassak, akik esetleg még nem hallottak rólam, vagy fenntartásokkal vannak a magyar szórakoztató irodalommal szemben.

RC News: Honnan veszed az ihletet? Van személyes háttere a történeteknek?

Lakatos Levente: Jó ideig azt vallottam, rendkívül olcsó a saját életemből merítkezve történeteket írni, végül beláttam, valójában ”csak” szégyelltem magammal szembenézni. Az írás önismereti utazás, megkönnyebbülést hoz, ezért is ajánlom mindenkinek lelki bánatra azt, hogy vesse papírra problémáit. Visszatérve a kérdéshez: a Bomlást például egy már elmúlt szerelemnek ajánlottam, rengeteg változtatással ugyan, de a kettőnk viszonyát írtam le a kötetben. Illetve minden egyes karakterben van belőlem egy kis szelet, különben nem születhetett volna meg a figura. De, ha jól sejtem, te a szexjelenetekre gondolsz, amikor a személy háttérről kérdezel. (nevet) Nyilván az ember – én legalábbis biztosan – igyekszik minden vágyát legalább egyszer megélni, majd a tapasztalata alapján elutasítani, vagy beleépíteni a jövőjébe. Amondó vagyok, hogy minden, ami mindkét félnek örömforrás, bátran kipróbálható, nem szabad szégyellősnek lenni. Az elfojtás ugyanis csak bajt okoz.

RC News: Mit gondolsz a Szürke 50 árnyalatáról? Láttad-e az előzetest illetve hogy tetszik a könyv?

Lakatos Levente: Nem olvastam A szürke ötven árnyalatát. Elkezdtem, de az első kötet negyedénél letettem, egyszerűen nem fogott meg. A filmre kíváncsi vagyok, láttam az előzetest, és érdeklődve figyelem, hová dagad a főszereplők miatt kialakult tömeghisztéria. Mindig jó látni, hogy egy-egy könyv mekkora, és milyen érdeklődést képes kiváltani az emberekből. No, meg annak is örülök, hogy végre hús-vér emberekről szóló regény ért el ekkora sikereket. Az előzetesben egyébként Beyoncé önfeldolgozása tetszik a legjobban, alig várom, hogy megvásárolható legyen a dal! (nevet)

RC News: Mit gondolsz, hogy miért olyan sikeresek ezek a regények és az erotikus irodalom manapság?

Lakatos Levente: Azt hiszem, az erotikus irodalom mindig is népszerű volt, csak tabunak számított. A tabuk pedig amellett, hogy csalogatóak, bizony gátolják a popularitást. A szürke ötven árnyalata kapcsán azonban átszakadt a prüdéria gátja, most már sokkal bátrabban vásárolnak az emberek erotikus töltetű történeteket. De én azt vallom, az erős háttértörténet az erotikus irodalomban is lényeges, véleményem szerint nem kell csak azért telezsúfolni szexjelenetekkel egy regényt, mert a zsáner megengedi. Minden szexnek legyen meg a maga helye, és formája! Igen, azt hiszem a regényeknél sem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. (nevet)

Hozzászólások