Mi folyik Olaszországban?

2019/11/19

Egyre durvább a helyzet Olaszországban, a katasztrófák nem csak Vekencét súlytják.

Rendesen rájár a rúd az olaszokra, a velencei áradások után most más régiókban is elég érdekes természeti jelenségek és nem egy, nem kettő katasztrófa keseríti meg a csizma lakóinak hétköznapjait.

Sajnos várható volt, hogy a Velencét elöntő árvizek gyakorisága ismert természeti változások (globális felmelegedés) következtében meg fog növekedni, főleg úgy, hogy eszméletlenül lassan épül a várost védő gátrendszer. A népszerű turista célpontot most a víz vette keresztbe és területének úgy 85%-át elárasztotta.

A másfél méteres víz partra sodort hajókat, és persze elöntötte otthonok és üzletek ezreit. Két életet követelt eddig a katasztrófa, egy hetvenéves embert áramütés ért a víz miatt szivattyúja bekapcsolásakor, a másik áldozatra a rendőrök találtak egy lakóházban.

A közlekedés megbénult, rövidzárlat okozta tűzesetek mindenütt és egyre magasabb vízállás, melyhez hozzájárult a telihold miatt az árapály és dagály viszonya, a tartós esőzés és az erős szél is. Becslések szerint a károk eddig olyan egymilliárd eurót tesznek ki Renoválásra fog szorulni a Szent Márk bazilika, várhatóan a csempék és mozaikok egy része le fog hullani, ha a víz visszavonulása után kiszárad az épület. Annak ellenére is, hogy a város időről időre süllyed, meg lehetett volna akadályozni a Velencét érő katasztrófát, ha mondjuk a 2011-re tervezett gát meg is épül. Most 2022-re ígérik a befejezést, és 2100-ra Velence teljes tenger alá süllyedését.

 

Na de, mi a helyzet a többi olasz városban?

Dél-Tirolban, Bolzanótól nem messze lavina zúdult lakott területre, melynek következtében 6500 háztartás maradt áram nélkül. Eltűntekről nincsen hír, de Val Martello település teljesen el van zárva a külvilágtól, hiszen az időjárási körülmények miatt helikopterek sem közlekedhetnek a régióban.

Itt még koránt sincs vége: A Brenner-hágónál egy kidőlt fa sodort villanyvezetéket az autópályára, így azt lezárták, a vasúti pályával együtt. Bologna térségében kiöntött az Idice patak, mely száz ember kitelepítését eredményezte. Az erős szél és a havazás miatt az Appenninek modenai részén tízezer háztartás maradt villany és gáz nélkül. Rómában és környékén csak úgy random kidőlnek fák. Firenzében egyre csak nő az Arno folyó vízállása. Pisában rendkívüli állapotot rendeltek el vasárnap. Az Arno mentén lakóknak tilos autóikat használni. S ha ez nem volna elég, akkor a toszkánai Grosseto megyében vasárnap reggel még forgószél is volt, ezért elővigyázatosságból evakuáltak bizonyos helyeket. Nápoly mellett pedig, Casertában egy zivatarcellának köszönhetően árasztotta el a víz az utcákat.
Hozzászólások