Mi is a canyoning?

Az egyik legőrültebb vízi sport, más néven kanyontúra

2014/07/12

Imádod a veszélyes helyzeteket, adrenalinfüggő vagy, szeretsz kockáztatni? Akkor neked való ez az extrém outdoor sport, vagyis a canyoning. A túra a természet által (folyók, patakok) létrejött különböző vájatokban, patakmedrekben, kanyonokban zajlik.

A szárazföldön indul a túra, oly módon, hogy fel kell mászni a hegyre, ahonnan csordogál az a bizonyos patak, amin majd történik a lejutásotok, illetve maga a kalandtúra.

Először mederben különböző akadályok keresztezik utatokat, mint például vízesések, sziklák, amiken valamilyen módon – ha kell mászva, ha kell csúszva – át kell jutni.

Igen összetett sportnak számít, ha nehéz kanyont szeretnétek bejárni, nem árt, ha van alapfelkészültségetek túrázásból, sziklamászásból, tájékozódásból, úszásból, sziklaugrásból, illetve kötélen való ereszkedésből.

Viszont ha kevésbé van, az sem gond, hiszen a túravezetők mindenben segítenek, illetve tartanak magunknál olyan felszereléseket, amivel megkönnyítik a kalandvágyók életét.

Neked nem kell semmilyen felszerelést beszerezned (főként kezdőként), mert azokat a túraszervezők a helyszínen biztosítják.

Eszközök, melyek segítik a túrát, és amiket használni fogsz azok a következők:
Neoprén ruházat, hogy vízbe ugráskor, úszáskor, vízesésen való csúszáskor megvédjük testünket, szervezetünket a hideg víztől és kihűléstől. Természetesen védősisak és mentőmellény. Impregnált kötelek, hiszen gyakran előfordul, hogy ereszkedni kell egyik pontból a másikba. Biztosításhoz, ereszkedéshez pedig nélkülözhetetlen a beülő és a karabinerek.

Természetesen különböző típusú és nehézségű pályák is vannak, így bátran belevághat a kezdőtől a haladóig, a félénkebbektől, a legbátrabbakig, mindenki.

Tehát, ha szereted a vizet, a hegyet, a természetet, a kihívásokat és mindezt a sport által szeretnéd megélni, akkor vágj bele barátaiddal, munkatársaiddal vagy családoddal!

Európában a leghíresebb canyoning túrahelyek:

Szlovénia- Bovec

Olaszország- Garda-tó

Ausztria-Tirol

Hozzászólások