Mi lesz a sorsa az utcára dobott kisfiúnak?

Intézet vagy örökbefogadás

2015/10/22

Napok óta egy két és fél éves kisfiú esete botránkoztat meg minden jóérzésű szülőt, nőt és férfit, még akik nincs is gyermekük. Gerzsont Miskolcon utcáin találták meg, egyedül kóborolva a hidegben. Az anyja hallani sem akar a gyerekéről.

Borzasztó, hogyan fordulhat elő ilyen? Milyen anya az, amelyik világra hoz egy gyermeket, majd egyik pillanatról a másikra magára hagyja egy hideg téli napon? Hogyan nevezhető egyáltalán édesanyának? Mégis, a két és fél éves Gerzson szülője jogilag semmi esetre sem hívható másképp, hiszen mégis ő a törvényes anya. Az, aki most napok óta magyarázkodik a rendőrségnek, miként fordulhatott elő, hogy gyermekét magára hagyva találták meg a miskolci utcán.

Miután a nyomozók nagy erőkkel ráálltak a keresésre, rövid időn belül kiderítették, kihez tartozik a fiú. Anyját először telefonon érték el, aki néhány perc múlva bontotta is a vonalat. Ezután vonultak ki bejelentett lakcímére. A nő élettársával és előző kapcsolatából született gyermekével, a szóban forgó Gerzsonnal élt egy háztartásban. A nő állítása szerint egy veszekedést követően elment otthonról, hátra hagyva mindenkit. Ezzel szemben a férfi azt állítja, hogy a V. Renáta (34) magával vitte a fiát is, miután feldúltan távozott közös lakhelyükről. Az egymásnak ellentmondó vallomások alapján egyelőre tehát kérdéses, hogyan került utcára Gerzson, és ki vonható felelősségre az eltűnéséért.

gerzson
police.hu
Mi lesz most Gerzsonnal?

A kisfiú állapotáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a körülményekhez képest jól van, egészsége rendben, de korához képest mérsékelten visszamaradt a fejlődésben. Vagyis annak ellenére, hogy két és fél éves, nem képes megszólalni az anyanyelvén, a mama és papa szavakat használja, ami egy ilyen korú gyermeknél igen csekély.

A miskolci kisfiú ügyében a gyermekvédelmi hivatal eljárást indít. Valószínűsíthetően előbb intézetbe kerül, majd jó esély van rá, hogy nevelőszülők fogadják be, tudatja az Index. Az örökbefogadás hosszabb procedúra, azonban a jogalkotás szerint erre is van lehetőség. A helyzetet nehezíti, ha a szülőnek még megvan gyermeke felett a felügyeleti joga. Ilyenkor a gyerekét csak akkor lehet örökbe adni, ha egy éven át nem tart rendszeres kapcsolatot vele, vagy fél éven át semmilyen formában nem keresi, életvitelén, körülményein nem változtat.

Gerzson anyja egytől öt évig tartó szabadságvesztéssel is sújtható, ha bebizonyosodik bűnössége.

Hozzászólások