Mi vagyunk a tánc fővárosa!

Megkezdődött a X. Magyar Táncfesztivál

2014/06/17

A Győri Nemzeti Színházban tartott nyitógálával hétfőn megkezdődött az egy hétig tartó, immáron tizedik alkalommal a kisalföldi megyeszékhelyen megrendezett Magyar Táncfesztivál.

magyar_tancfesztival2

Kiss János, a fennállásának harmincötödik évfordulóját az idén ünneplő Győri Balett igazgatója az eseményen arról beszélt: a rendezvény révén Magyarország “táncfővárosa” lett erre a hétre Győr.

Borkai Zsolt polgármester azt emelte ki: e műfaj nem csupán fantasztikus művészi teljesítményt, de hatalmas sporttudást is felvonultat, a minden évben egyre színvonalasabb rendezvény pedig méltán a tánc ünnepe.

A városvezető egyben köszönetét fejezte ki a kormányzatnak, amely évek óta anyagi támogatásban részesíti az eseménysorozatot.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára azt emelte ki, “a táncnak köze van a sporthoz, a kapcsolódási pontok megvannak”; az itt működő pedagógiai programmal Magyarország tánckultúráját gyarapítják a győriek.

Az eseményen Győr város ezüst emlékérmét heten vehették át a fesztivál megteremtéséért, színvonalának folyamatos emeléséért, illetve ismertté tételéért a nemzetközi színtéren: Kiss János, a Győri Balett vezetője, fesztiváligazgató, Dózsa Imre balettmester, Fodor Antal balettművész, Török Jolán táncművész, Sally Barbier kritikus, Novák Ferenc “Tata” koreográfus, rendező és Roboz Ágnes karaktertánctanár.

A fesztiválról szólva Kiss János korábban elmondta: a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán tartandó nyitó gála után kétfelé ágazik a program és új helyszínen, a Széchenyi téren is várják az érdeklődőket.

Az eseménysorozat zárónapján a fesztivál egyik társszervezője, a Győri Filharmonikus Zenekar ad a tánc köré szervezett gálakoncertet.

MTI

Hozzászólások