Miért bízunk jobban másokban, mint a partnerünkben?

Nap mint nap idegen emberek kezébe adjuk az életünket

2017/07/20

Belegondoltatok már, hogy másokban sokkal hamarabb megbízunk, mint a hozzánk közel álló emberekben? Nap mint nap ismeretlenekre bízzuk magunkat.

Minden egyes nap idegenekre bízzuk magunkat, ez pedig azt jelenti, hogy feltétel nélkül megbízunk másokban. Ha jól belegondolunk nagyjából mindenkiben hamarabb megbízunk, mint a saját párunkban. Amint felülünk a buszra, a sofőrre bízzuk gyakorlatilag az életünket is. Ha kocsiba ülünk minden másodpercben alkalmazzuk a KRESZ szerint meghatározott bizalmi-elvet is.

Az életünk minden percében bízunk: bízunk a házunkat építő szakemberekben, hogy nem szakad a fejünkre a tető, bízunk az autószerelőnkben, hogy legutóbb rendesen ellenőrizte a féket, bízunk az orvosokban, a munkatársainkban, mindenkiben. Kivéve a párunkban. És itt most nem arról van szó, hogy rábízhatod-e a kedvesedre legféltettebb titkodat. Hanem arról, hogy naponta hány nő és férfi néz bele a szerelme telefonjába, hány párkapcsolatban élőnek fordul meg a fejében, hogy igazat mondd-e a párja arról, hogy merre is járt egész nap, mit csinált. És ki tudja hányan őrülnek bele az ebből fakadó bizalmatlanságba.

bizalom2

Biztos mindenki ismeri azt az elvet, hogy könnyebb rábízni egy titkunkat egy idegen emberre, mint egy barátra. Hogy miért? Mert a barát ismer, hátba támadhat, kihasználhat. Ezzel szemben egy idegennek elmeséled a panaszaidat, meghallgat, talán még remek tanácsot is ad, majd elmegy, talán magával viszi titkainkat a sírba, talán nem, de nekünk már nem árthat vele.

Nos, a kérdés még mindig függőben van: miért bízunk jobban másokban, mint a saját partnerünkben? 

(photos: complianceandethics.com, blog.marketo.com)

Hozzászólások