Miért bolondulunk meg 50 után?

Mi történik velünk a kapuzárási pánik során?

2017/08/23

Kapuzárási pánik, klimax, változókor és még sorolhatnánk… A kérdés az, hogy tényleg megbolondulunk 50 után vagy csak ez van belénk táplálva?

Hogy tisztázzunk néhány dolgot a klimax létezik a nőknél. A kapuzárási pánikot inkább a férfiak esetében használjuk, de nőkre is igaz lehet. Léte még nem bizonyított, de sajnos a sztereotípiákat nehéz megdönteni, ezért született meg ez a cikk is. Mondhatunk ilyeneket, hogy a 40 az új 30 vagy a 30 az új 20, de lássuk be mindenki öregszik, akkor is ha nem akar, 50 után pedig igencsak változik minden: az egész testünk, az értékrendejink, a napi rutinunk és bizony a személyiségünk is formálódik.

Megfigyeltétek már, hogy többnyire a (luxus) cabriókat idősödő férfiak vezetik? Na, persze nem minden esetben, de nagyjából 90%-ban igaz. Az anyósülésen pedig ritkán ül Marika néni a piacról. A kocsi kiegészítője általában egy maximum 30 éves bombázó hölgy, aki tiszta szívéből szereti a pénz  a mellette ülő urat. A yachtok tulajdonosai is általában ugyanebből a körből kerülnek ki, elég ritka, hogy egy 25 éves ultra helyes pasi tulajdonában van egy hajó. Persze előfordulhat, ha az apukája az imént említett 50-es cabriós. A pénztárcájuk tartalmának villogtatása mellett kemény edzésbe kezdenek, életmódot váltanak, tehát pánikszerűen elkezdik habzsolni az életet. Ilyenkor gyakran rálegyint a környezet: na, ja, szegényre rátört a kapuzárási pánik!

idosodes

Ámde amikor döntéseivel, életváltoztatásaival boldog, kiegyensúlyozott, élmény gazdag életet képes megvalósítani, amelyben mindennapjait örömben tölti, akkor pedig irigyei támadnak. Irigyei, mégpedig azért, mert nagyon sok ember gyáván él, vegetál, és csak sóvárogni, kritizálni, irigykedni tud és mer, mert a változás és a változtatás felelősségének felvállalásához gyáva, ezzel szembenézni pedig képtelen. A kapuzárás ebben az esetben azt jelenti, hogy az egy életnek egy szakasza befejeződik. Valami olyan ismeretlen következik, az út végén az elmúlással, amelyet félelem övez, amely a személy számára nem vágyott. Melynek bekövetkeztét az illető személy nem fogadja el, mert úgy érzi, még nem valósította meg önmagát, még alig élt. Ekkor válik előtte világossá, hogy mi mindent rontott el, mi mindenben döntött rosszul, mi mindent nem valósított még meg. Pánikba esik, mielőbb szeretne mindent, habzsolva korrigálni, megélni, változni, változtatni. Félelmében gyakran cselekszik irreálisan, a következményekre és/vagy másokra való tekintet nélkül. Azt gondolja, hogy ha nem vesz tudomást az idő múlásáról, akkor a nem is valósul meg, tehát, ha úgy viselkedik, mintha mindig fiatal maradhatna, akkor a fiatalsága nem múlik el, akkor a lehetőségekről nem késett le.

Mindemellett van egy nagyon pozitív olvasata is ennek a jelenségnek. Lehetőséget ad a leltárkészítésre, az önelemzésre, önértékelésre, a vágyak és lehetőségek összeegyeztetésére a valósággal, az idő végességének figyelembevételével. Ez arra késztetheti a személyt, hogy koncentráltabban, céltudatosabban, érzelmeit kifejezve, vágyait megvalósítva éljen, az ehhez szükséges döntéseket pedig hozza meg. Változtasson, változzon, ne keressen bűnbakokat a saját döntésképtelenségének és gyávaságának leplezésére, elfedésére. (via)

A női kapuzárási pánik felépítése majdnem ugyanez, a pozitív oldalait tekintve mindenképp. A hölgyeknél is jellemző a “feltűnési vágy.” Fiatalabb férfi után néznek, kihívóan öltözködnek (nem a koruknak megfelelően) illetve elkezdenek jobban ügyelni külsejükre. Új haj, több smink, aki megteheti szépészeti beavatozásoknak is aláveti magát.

fotó:she.hu
fotó:she.hu

Úgy gondolom nincs is ezzel semmi gond. Buta példa, de ugyanúgy, ahogy a gyermekkornak is van egy természetes velejárója, az öregedés folyamata is tapasztalható. 

Hozzászólások