Miért ölelgeti egy építészmérnök a Dunát?

A Danube Flow - Hív a Duna! kultúrális rendezvénysorozat és ennek részeként az Öleled meg a Dunát! flashmob egyik szervezője Kobrizsa Ádám, hisz az önkéntes kezdeményezések létjogosultságában, és abban, hogy fővárosunkat élhető hellyé lehet tenni, ha igazán elszántak vagyunk.

2014/05/08

Az Öleld meg a Dunát! projekt lényege pontosan az, amit a kezdeményezés neve takar. A Szabadság hidat és az Erzsébet hidat összekötve a fővárosunkat és a rajta keresztül hömpölygő folyónkat egy emberláncból alkotott tömeg virtuálisan, de mégis fizikálisan “átöleli”.

A Mindspce Nonprofit kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet a Dunára, annak fenntartható használatára, és fővárosunkra, Budapestre. A Danube Flow – Hív a Duna! kultúrális rendezvénysorozat és ennek részeként az Öleled meg a Dunát! flashmob egyik szervezője Kobrizsa Ádám idei legnagyobb vállalásuknak nevezte, hogy kétezer emberrel közösen és egyszerre szeretné megölelni a Dunát.

kobrizsa_adam_danube_flow

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot. A korábbi akciók mennyire voltak sikeresek? Megfelelek az elvárásaitoknak?

“Nekünk már az is csodálatos érzés, ha még egy ember eljön és velünk ünnepli a Dunát és a városainkat. De komolyra fordítva a szót, eddig a három év alatt sikerült mindig egy kicsivel több embert elérnünk és megszólítanunk. Sőt a visszajelzések szerint egyre több olyan városlakó van, aki már várja a Danube Flow – Hív a Duna rendezvényt, aminek egyik eseménye az Öleld meg a Dunát! akció.” – kezdte Kobrizsa Ádám a Mindspce Nonprofit szervezet egyik alapítója, aki egy személyben építészmérnök, projektmenedzser, kommunikációs szakember és “civilkedő” is.

Mit kellene tennünk ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a kezdeményezés céljaihoz, és valóban élhető városunk legyen?

“Az első lépés talán az, hogy kicsit kívülről tudjuk látni a várost, ahol élünk. Ekkor rögtön észrevehetjük, hogy milyen csodálatos például Budapest. Persze mondhatnám bármelyik magyarországi városunkat, ahol folyik a Duna, vagy azokat ahol nem. Ugyanezt kellene tennünk azokkal az emberekkel, mozgalmakkal, civil szervezetekkel, akik hasonló programokat szerveznek. Rengeteg olyan kezdeményezés van jelenleg is, ami segít abban, hogy élhetőbbé tegye a városokat, a városi létet.

A Mindspace, a Danube Flow – Hív a Duna szervezőcsapata, azért is hozta létre a Smart City kezdeményezést, hogy ezeket a csapatokat összehozza és beindítson egy párbeszédet a közvélemény, a civil szervezetek és a döntéshozók között.”

A mai hazai viszonyok között van létjogosultsága a Danube Flow-hoz hasonló, alulról építkező, önkéntes kezdeményezéseknek?

“Mindenképpen, ennek mindig van létjogosultsága. Tíz éve is csináltuk, remélhetőleg tíz év múlva is csinálni fogjuk.”

Tudnál mondani külföldi példát arra, hogyan kellene a folyónkat a fővárosunk szerves részévé tenni?

“Minden város és minden ország más. Hiszem, hogy Budapest és a Duna egyedülálló, és meg fogjuk találni azt az együttélést, ami csak a mienk. Az lenne a jó, ha sikerülne úgy integrálni a Dunát a mindennapjainkba, hogy az a lakóknak, a környezetvédőknek,a városvezetésnek is jó legyen. Jó példák egyébként Bécs, Barcelona, Párizs, Berlin, Amszterdam.”

kobrizsa_adam_danube_flow2

Danube Flow – Hív a Duna! eseményei

Terítéken a Duna – Budapest, 2014. május 12.

Budapesti menő szórakozóhelyekre, kávézókba, bisztrókba települ ki a Hív a Duna. A Duna színeire festünk egy-egy bútorelemet különböző vendéglátóhelyeken, hogy a lakosok ne csak a Duna-parton találkozhassanak a Dunával, hanem a belváros szívében is. A kiválasztott helyek nagyon különbözők, így sok különböző emberhez tudunk szólni. Egy nyereményjáték keretében a legalább három helyszínt bejáró játékosok között kisorsolunk egy exkluzív, „kitelepült” vacsorát, egy Duna-parti ponton.

Gyereknap, Holdudvar – Budapest, 2014. május 25.

Kitelepülés a margitszigeti Holdudvarba, ahol az évek során már jól bevált non-formális Duna témájú oktató játékokkal várjuk az érdeklődőket. A menün szerepel a Duna kvíz, a vizakirakó, az állatos torna, és Jaskó Bálint előadja az Egy Vízcsepp élete című egyszemélyes darabját. Az idelátogató gyerekek és szüleik számára kézműves, és egyéb foglalkozásokat biztosítunk, unatkozni biztosan nem fog senki.

Duna Nap – Budapest, Kopaszi-gát, 2014. június 29.

Színes programokkal ünnepeljük a Dunát, a Nemzetközi Duna-napon. A gyereknapi kínálatot (non-formális Duna témájú oktató játékok, Duna kvíz, a vizakirakó, állatos torna, Jaskó Bálint Egy Vízcsepp élete c. egyszemélyes darabja, kézműves, és egyéb foglalkozások) vizasimogatással, Duna-hullám sütiversennyel és koncerttel egészítjük ki a Kopaszi-gáton.

Hozzászólások