Miért a szőkékre buknak a pasik?


Mágikus vonzerővel bírnak a szőkék?

2014/09/11

A kutatások szerint a férfiak kétharmada inkább szőke nő után fordul meg. De vajon mi vonzza ennyire a férfi tekinteteket? És miért tudnak hódítani ennyire a szőkék? M rejtőzik a mágikus vonzerő mögött?

A szőke, kék szemű nő Észak-Európában alakult ki a jégkorszak végén, evolúciós anomáliaként, amelynek célja a feltűnéskeltés volt a ritka férfinépességért folytatott versenyben – legalábbis ez a végkövetkeztetése annak a géntudományi kutatásnak, amelynek eredménye a héten jelenik meg Nagy-Britanniában.

Az átalakulás komoly előnyökkel járt. A világosabb hajszín fiatalítja az arcot, a vonások is puhábbakká válnak. A szőke szín egyértelműen a fiatalság, az üdeség, az ártatlanság képzetét kelti. Ugyanakkor a kutatók arra is rámutattak, hogy a szőke haj csodákat tesz az önbecsüléssel. Sokkal vonzóbbnak gondolják magukat, sokkal bátrabbak, ha valakit randira akarnak hívni, és sokkal nagyszerűbben teljesítenek a hálószobában is. A szőkék szeretnek bulizni, flörtölni, sokan, szakítás után szőkére festetik a hajukat, mert szexisebbek akarnak lenni, hogy hódítani tudjanak.

shutterstock_40418497

A magyarázat egyszerű: a szőke egyszerűen vonzza a tekintetet. Ha szőke vagy, sokkal több figyelem jár neked. Nekik több jut a szórakozásból, vidámságból is, pontosan a figyelem miatt, amit kapnak. A szőkeséggel társítják a férfiak ugyanis a gyengédséget, a puhaságot, a befolyásolhatóságot és a könnyen kaphatóságot. Az erősebb nem tagjai azt gondolják, nem történhet velük semmi rossz, ha vele kezdenek. Ez azért valljuk be, naiv gondolat…

De mennyire igaz, hogy a hajszín kihat a személyiségre? Sztereotípia helyett a személyiségjegyek dominálnak. A szőke nők valóban butácska cicababák?

A sztereotípia helyett fedezzük fel, valójában milyen személyiségjegyekkel bírnak a szőke hölgyek. Okos barna, egzotikus fekete, szépséges szőke, és vadóc vörös. Szemünket becsukva, csupán a hajszínre fókuszálva, ehhez hasonló jelzőkkel illetnénk a hölgyeket. Vajon az arany árnyalat valóban a szépség forrása? Most kiderül, mi mást árul el a szőke hajzuhatag a személyiségről?

Barbie baba effektus

A szőke nőknek nem kell küzdeniük azért, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek. Azonban annál inkább harcba kell szállniuk, ha azt akarják elérni, komolyan vegyék mondanivalójukat. A történelem szexszimbólumai között nem csak egy szőke nő bújik meg. A férfiak előszeretettel halmozzák el őket figyelmükkel, ők pedig néhány pillantásukkal, angyali bájukkal és kislányos bujaságukkal könnyen térdre kényszerítik az erősebb nemet. Mivel külsőségekben minden szempontból uralják a terepet, külön küzdelmet kell folytatniuk, hogy belső értékeikre is felfigyeljenek. Talán ebből merít a butácska szőkék sztereotípiája?

shutterstock_65595262

A siker receptje

Vidám, barátságos személyiség, aki első pillanatban bizalmat kelt az emberekben. Mindezt kiegészíti a tisztaság és ártatlanság jegyeivel. Jellemük tehát elegendő ahhoz, hogy a csinos külső mögé nézve, belopják magukat a környezetük szívébe.

A szelíd személyiség varázsa

A gyengéd, kedves hozzáállás olykor megtévesztő. A szőke nők játszi könnyedséggel érik el, amit a fejükbe vettek, viszont sose harc árán. Helyette a megjelenésük, hozzáállásuk és tapintatos magatartásuk az, ami lefegyverez minden partnert.

Vad angyal

A szőkék különös kiváltsága, hogy egyik pillanatról a másikra képesek angyali megjelenésüket kívánatos vadmacskára váltani. Kettős arcuk egyszerre része személyiségüknek, így a szendeséget bármikor képesek szexistennő szerepre cserélni. Ezek után nem lepődünk meg, ha a szőkéket gyakran minden baj forrásaként emlegetik.

shutterstock_76451116

Hozzászólások