Mikortól bűn a fantázia?

Kalandozás az ismeretlenbe

2015/04/02

Mindannyian fantáziálunk, csak nem mindegy, miről. Ennek is vannak szintjei, és még egyáltalán nem bizonyított, hogy mi számít még egészségesnek, és mi a beteges határ. A szexuális élet során meg nem élt tapasztalatokat, vágyakat a fantázia világában tudjuk kiélni, de van, aki az aktus közben is szívesen nyúl vágyott képeihez.

A fantázia határtalan, nem kell miatta sem kínosan érezned magadat, sem szégyellned, hogy alkalmanként a képzelet világába kalandozol egy-egy jó szexuális élményért. Ha valami olyasmire vágyódsz, amit vagy akit nem sikerül elérned, megszerezned, akkor ez az álmodozás kárpótol a valóság hiánya miatt.

Kanadai kutatók például megelégelték az üres definíciókat, és úgy döntöttek, hogy számba veszik, hogy mi számít a szexuális fantáziálás során gyakorinak, szokatlannak, ritkának és tipikusnak. Azon kívül, hogy tudjuk, a férfiak gyakrabban használják a képzeletüket egynéhány szexuális élmény megélésére, meglepő számokat hallhatunk viszont a tanulmány eredményeképpen. Eszerint a férfi társadalom 90%-a fantáziál, míg a nőknél ugyanez 70%-ra rúg. Ami lássuk be, nem túl nagy különbség, úgy, hogy a nők sokszor szemérmesebbnek és rejtőzködőbbnek állítják be magukat.

szex

Klinikai szempontból a fantáziálás csak akkor számít betegesnek, ha az kényszeres (függetlenül a gyakoriságtól), és az illető csak a szexuális fantázia jelenlététől képes kielégülni, illetve ha szexuális diszfunkciót eredményez, stresszt, vagy fájdalmat okoz az egyénnek.

Még egyszer mondom: mindenki fantáziál. Azért, hogy ez ne csapjon át deviáns viselkedésbe nagyjából a gének a felelősek. Ne is erről az oldalról közelítsük meg a témát. Nézzük meg inkább, hogy miről ábrándoznak a férfiak és a nők a leggyakrabban:

  • a nők nagy százalék fantáziál arról, hogy alávetett helyzetbe kerül. Vagy éppen fordítva, a dominancia kerül előtérbe, de sokszor a kettő nem zárja ki egymást.
  • a férfi és női álmodozás között az a különbség, hogy a nők élesen elhatárolják azt a vágytól. Míg a férfiak legtöbbször vágyaikról fantáziálnak (pl. szex hármasban, orális szex).
  • vannak dolgok, amik kifejezetten csak férfiak fejében jelennek meg: szex shemale-ekkel, más heteroszexuálisokkal, nézni a feleséget/barátnőt szex közben egy másik férfival/nővel.
  • a legszolidabbtól a legbizarrabb megoldásig sok mindenről fantáziálunk: orális szex, hármas szex, szex állatokkal, prostituálttal, beöltözés, alárendeltség, dominancia.

A fantáziálás tehát biztonságos. Senki sem von felelősségre, kényszerít, vagy torol meg valamit, ami neki nem tetsző. Egészséges szemléletben a szexuális képzelgés annak is célja, hogy megismerd vágyaidat, vagy hogy ott éld ki titkos álmaidat. Ha két ember kellően megbízik egymásban, akkor ezekről akár beszélni is érdemes, mert ha olyan a vágyad, amibe partnered szívesen belemenne, akkor ketten is jól érezhetitek magatokat tőle.

Hozzászólások