Milánói torta, ízgyűjtőknek

Sok hozzávaló, kevés pepecs

2015/11/05

Sok hozzávalóval könnyen elkészíthető ebédre vágysz? Ínycsiklandó ízekre és látványos megoldásra? Akkor ezt a Milánói tortafélét neked találták ki!

Rájöttem, hogy nem irigylem a gasztrobloggereket. Sem a szakácsokat. És úgy általában a cukrászokat sem. A dolognak amúgy egyetlen prózai oka van. Valahányszor azt keresem-kutatom, hogy adott nap milyen ételkülönlegességgel kápráztassunk el benneteket, olyan szinten képes vagyok megéhezni a másodperc tört része alatt, hogy az már kétségbeejtő. Pedig alig néhány órája reggeliztem, úgy mint egy király.

Szóval a helyzetet csak azért nem érzem irigylésre méltónak, mert képtelen vagyok ép ésszel felfogni, hogyan tudják végig csinálni rezzenéstelen arccal a finomabbnál finomabb és gusztusosabbnál gusztusosabb ételek elkészítését, fotózását, majd a cikkek megírását anélkül, hogy ne falnának fel mindent maguk körül?!

A lényeg, ami lényeg, a mai kínkeserves kutatómunkát követően megtaláltam nektek a tökéletes ebédre valót. Én csak nemes egyszerűséggel Milánói tortának neveztem el, de a fantázianeveket lentebb várom kommentben. Az elkészítés végtelenül egyszerű, tulajdonképpen csak rétegezni kell benne a hozzávalókat, megsütni, a fogyasztás pedig maga a mámor. Imádom a spenótos, paradicsomos, sajtos megoldásokat, nekem aztán minden mennyiségben jöhetnek a tésztafélék, csak most bizonyos fokú megvonáson élek. De ez ne tartson vissza senkit, én se tettem, amikor a kedvetekben akartam járni. Lássuk, mit tud ez a szemet gyönyörködtető Milánói csoda! A hozzávaló bár soknak tűnhet, az elkészítés roppant egyszerű!

milanoi

Hozzávalók:

  • előre csomagolt leveles tészta (lehet házi készítésű is, így ennyivel több időt szánj az elkészítésre)
  • 11 db tojás
  • 6 nagy piros kaliforniai paprika
  • 8 dkg ementáli sajt
  • 8 dkg füstölt sonka
  • kis zacskó mirelit spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. tejszín
  • 1 db apróra vágott metélőhagyma
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem
  • 2 tk. tárkony
  • 1/4 tk. szerecsendió
  • só, bors
  • olívaolaj
  • sótlan vaj

Elkészítés:

A titok a rétegekben rejlik! Az elkészítés során a különböző rétegeket előbb külön készítsd el, utána már csak szintezni kell a tortát. Kezdjük a tésztával. Ha előre csomagolt tésztát vettél, akkor jóval könnyebb a dolgod. Nyújtsd ki vékonyra, vágj le belőle egy a sütőformád átmérőjével megegyező kört (ez lesz a teteje). A maradék tésztát gyúrd össze és nyújtsd ki újra. Vegyél elő egy mély edényt, vagy nagyobbacska tortaformát és béleld ki a tésztával, a peremét hajtsd ki az íven.

Készítsd el a tojásos réteget. Egy edényben verd fel a 10 db tojást (igen, egy direkt kimarad a végére), ízesítsd sóval, borssal, apróra vágott metélőhagymával és a petrezselyemmel. Egy serpenyőben süsd kocsonyásra, mintha csak rántottát készítenél. Nem kell keményre, mert a sütőben még úgyis változik az állaga.

milanoi3

A spenótos réteghez a zöld finomságot először is csepegtesd le, ízesítsd sóval, borssal, a két gerezd fokhagymával, hintsd meg szerecsendióval és egy kevés vajon rottyantsd össze. Add hozzá a 3 ek. tejszínt és forrald fel.

A kaliforniai paprikát szintén érdemes előre puhára főzni, amit megtehetsz egy külön serpenyőben, ízesítve sóval borssal.

Az előkészületek után már csak annyi a dolgod, hogy a különböző rétegeket a tésztával kibelezett formában egymásra helyezed. Egy réteg rántotta, egy réteg spenót, sonka, majd jó vastagon a paprika, majd sonka, spenót és a tetejére egy újabb adag tojás. A tetejét fedd le az előre formázott tésztával, majd kend meg a maradék felvert egy tojással. Mehet a sütőbe, amiben 180 fokon egy órán át.

Jó étvágyat!

forrás: Parsley Sage Sweet

Olvass még Gasztro témában!

Hozzászólások