Milliárdos csalással vádolják Növényi Norbertet

Nagy bajban van a bajnok!

2015/03/26

A vádlottak padjára került Növényi Norbert egy milliárdos adócsalási ügyben. Az olimpiai bajnok hatodrendű vádlottja a szövevényes történetnek.

Növényiről sportolóként csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen 1980-ban birkózásban nyert olimpiai aranyat, majd további két küzdősportban lett a világ legjobbja. 51 évesen például az MMA-ban megszerezte a WFCA nehézsúlyú világbajnoki övét. Hivatalos és üzleti ügyeit azonban már nem kezeli ilyen jól. 2000-ben 56 milliós veszteség érte egy ingatlanügyben, 2006-ban pedig közel húszmilliós adótartozás miatt került bajba. Most pedig egy gyümölcsforgalmazó cég adócsalási ügyébe keveredett bele. 

Az olimpiai bajnok 2008-ban válása miatt padlóra került, ekkor karolta fel a gyümölcsforgalmazással foglalkozó F. Tibor, a „banánkirály”. A vezető – a vád szerint – az évek során céghálózatot hozott létre, melyben fiktív számlákkal ügyeskedtek, összesen 1,5 milliárd forint értékben. Az ügy szereplőinek adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettével és magánokirat-hamisítás miatt kell felelniük.

Növényi
Növényi Norbert nagy bajban van (fotó: Bors)

F. Tibor házában volt egy konditerem, oda jártam edzeni őt, de nem jártunk egy társaságba, szorosabb viszonyunk sem volt, míg fel nem kért a cége reklámarcának. Néha elkísértem Szlovákiába, ahol nem tudom, mi történt, de a számlázási és könyvelési ügyekre nem volt rálátásom” – jelentette ki korábban Növényi Norbert, aki a bíróságon – a többi vádlotthoz hasonlóan – nem tett vallomást.

Nem tudni, hogy Növényinek valójában volt-e szerepe a csalásban, hiszen az ügyészség szerint több vállalkozót ő mutatott be egymásnak, illetve pénzügyi döntéseket is hozott. A birkózó ezt tagadja, és állítása szerint csak reklámarc volt. Tekintettel arra, hogy az ügy rendkívül szövevényes és sokszereplős, a per nagyon sokáig el fog húzódni. Amennyiben bármelyik vádlott bűnössége bebizonyosodik, 3-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. 

Hozzászólások