Milliókat fizet a falu, hogy odaköltözzenek az emberek

Az elvándorlás ellen küzd a település

2017/11/21

Albinen egy svájci falu, 1300m tengerszint-feletti magassággal, pazar hegyi levegővel és kilátással a Rajna-völgyre, közel egy ismert termálfürdőtől.

November 30-án dönt az önkormányzati testület egy új rendeletről, amely kimondaná, hogy minden, a faluba költöző felnőttnek 25 ezer, a gyermekek után 10-10 ezer svájci frankot fizetnének. Egy négytagú családnak tehát 70 ezer frank ütné a markát, ami 18,7 millió forint. A semmiért. Pontosabban azért, hogy így gyarapodjon a falu lakossága.

The alpine village of Albinen near Leukerbad, Switzerland.. Image shot 06/2014. Exact date unknown.

Na jó, azért vannak feltételek: az odaköltözőknek vásárolniuk vagy építeniük kell egy minimum 200 ezer frank (több mint 50 millió forint) értékű házat, és tíz éven belül nem költözhetnek el a faluból. A településtől kapott pénzt azonban nem kell visszafizetniük (leszámítva persze azt az esetet, ha mégis 10 éven belül lelépnek). Azért szánta el magát ilyen drasztikus lépésre az önkormányzat, mert a faluban már csak 240 lakos él, jelentős az elvándorlás, az elmúlt években három sokgyerekes család költözött el, ami a helyi iskola bezárását is maga után vonta.

A település vezetői szerint ez a lépés nem más, mint befektetés a jövőbe, és az odaköltöző családoktól – például a befizetett adók formájában – úgyis megtérül az összeg egy része.

forrás

Hozzászólások