Minden, amit tudni akarsz a Berki-Ambrus könyvről: kulisszatitkok az írótól

Exkluzív interjú!

2018/04/16

Utánajártunk Berki Krisztián és Ambrus Attila közös könyvének. Mindent megtudtunk a műről, amit te is tudni akarsz!

Tudsz róluk mindent. Az orrod előtt zajlik az életük. Újságcikkek, közösségi oldalak, könyvek, tévéműsorok. Nem tudnak újat mondani. Vagy mégis? Nem arról van szó, hogy eddig szándékosan félrevezették a nézőket, az olvasókat, s direkt hallgatták el a tényeket. Nem. Csak épp soha, sehol nem nyíltak meg ily módon. Ebből a könyvből kiderül, miről beszélget egymással két macsó, amikor nincsenek körülöttük kamerák…

Ismerd meg, ki az „a berki” és a „Viszkis rabló”.
Találkozz személyesen, fotózkodj a magyar “Rosszfiúkkal” és dedikáltasd legújabb könyvüket a hivatalos megjelenés előtt!

Azonban mégmielőtt eljönne a jeles nap, interjút készítettünk a könyv írójával Karizs Tamással. Fogadjátok szeretettel! 

Hogyan került kapcsolatba Berki Krisztiánnal és Ambrus Attilával?
Krisztiánt nagyon régóta ismerem, még bulvárújságíróként mutattak be neki, s az évek során számtalan interjút készítettem vele. Idővel barátok is lettünk, s jó pár éve eldöntöttük, hogy egyszer összehozunk egy könyvet az „igazi“ Berki Krisztiánról. Hízelgő volt számomra, hogy már akkor azt mondta, én vagyok azon újságírók egyike, akiben maximálisan megbízik. Azóta többször nekifutottunk a könyv elkészítésének, helyesebben az ehhez szükséges interjúk, beszélgetések rögzítéséhez. De mindannyiszor fel kellett adnunk, mivel Krisztiánnak egyre inkább beindult a média karriere, s egyszerűen nem volt ideje a könyvre. Az Édes élet számos adásában valóban felkerestük együtt a gyerek- illetve fiatal kora helyszíneit, azzal, hogy az itt elhangzottak is bekerülnek a készülő könyvbe, de aztán fel kellett függesztenünk a munkát. Most ott tart a dolog, hogy még az idén meg kell jelennie a szóban forgó kötetnek. Szóval Krisztián saját könyvét beelőzte ez a közös könyv a Viszkissel. Az élet hozta így, hiszen tavaly télen együtt szerepeltek a tv2 Ázsia Expressz című vetélkedőjében, amit meg is nyertek, s közben egy életre szóló barátságot kötöttek.

Hogy zajlik egy ilyen könyv elkészítése? Berki és Ambrus leülnek Önnel szemben és elkezdenek mesélni vagy ennél kicsit bonyolultabb a dolog?
Első látásra valóban ilyen egyszerű. Nagy nehezen találtunk egy olyan hetet a naptárban, ami mindhármunknak viszonylag szabadnak tűnt. Persze rögtön kiderült, hogy Krisztiánnak mégsem annyira szabad, mert minden délelőtt be kellett mennie a FEM3-ba műsort vezetni. De ahogy onnan hazaért, nekiülhettünk a munkának. Egy héten keresztül csak beszélgetünk hármasban, amit felvettem egy diktafonra. Elég tömény volt, az biztos.

Milyen volt a közös munka két ilyen közönséget megosztó emberrel?
Nekem, aki több kötetet készítettem már ismert emberekkel- Jáksó Lacival, dr. Zacher Gábor toxikológussal, Pataky Attilával és az Edda tagjaival-, igazi élmény volt. A könyvírásban számomra az a legjobb, ahogy a beszélgetések során egyre mélyebbre ásunk együtt az interjúalanyok saját belső világában. S egy jól kérdező szerző olyanokat is felszínre tud hozni az interjúalanyaiból, ami korábban esetleg még bennük sem tudatosodott teljesen. Persze ehhez jó, ha a szerző jól ismeri azokat, akikről írni akar. Jelen esetben ez Krisztián esetében igaz volt viszont Ambrus Attilát akkor láttam életemben először személyesen, amikor elkezdtünk dolgozni a könyvön. Szerencsére kábé öt perc beszélgetés kellett ahhoz, hogy vele is egy hullámhosszra kerüljünk. Ha ez nem így lett volna, talán nem is sikerült volna megírnom a könyvet.

Milyen nehézségekbe ütközik egy író egy olyan könyv megírásánál, mely nem az ő életéről, elképzelt világáról szól?
Mivel korábban, jó húsz éven keresztül újságíróként dolgoztam, több ezer interjú van a hátam mögött, Ezeknél mindig bele kellett helyezkednem az interjúalany helyzetébe, világába. Azt hiszem ez a rutin az, aminek köszönhetem, hogy nemigen beszélhetek nehézségekről. Egy biztos, egy ilyen mély és őszinte könyv közös elkészítése során a résztvevők óhatatlanul is egy igaz barátságra emlékeztető kapcsolatba kerülnek. Ha mi hárman mostantól éveken át nem talkálkoznánk, akkor is ugyanúgy tudnánk folytatni a beszélgetést, amikor egyszer valahol összefutnánk.

Mi a folyamata egy könyv elkészítésének? Gondolok itt a megálmodástól kezdve, a megvalósításon át addig, hogy a művek a boltok polcaira kerüljenek.
A munka nagy része azt hiszem már kiderült. Amint túl vagyunk a tervezésen és az interjúk felvételén, jöhet a dolog magányosabb része, legalábbis számomra. Leírom a diktafonról a szöveget ami – bármilyen furcsa is- legföljebb nyomokban tartalmazza a majdani könyvet. Az élőbeszéd ugyanis csak tartalmában azonos a leírtakkal, ha szó szerint azt közölnénk ami a felvételeken volt, abból semmi jó nem sülne ki, és ez nem csak rájuk igaz, hanem bárkire, még arra is, aki esetleg azt hiszi magáról, hogy konyhakészen fogalmaz. Vagyis szerkeszteni, központozni, tisztázni kell az elhangzottakat, sőt, nagyon sokszor teljsen át kell írni a mondottakat, az alapján amire szerintem gondolt az illető, akivel beszéltem. Az író munkája egyébként egy kicsit hálátlan. Amikor ugyanis jól sikerült leírnia mindazt, amire az interjúalanya gondolt, akkor szokta megkapni, hogy érdemben nem is csinált semmit, csak leírta ami a felvételen volt. Persze Attila és Krisztián esetében ilyen probléma nem volt. Azt hiszem a tartalommal mindhárman elégedettek voltunk, s az olvasóink is azok lesznek. A kérdésre visszatérve: miután leadtam a kéziratot, a könyv kiadójának a munkatársai kezdtek el dolgozni. Átnézték, ahol kellett a korrektorok kijavították a hibákat, elütéseket, majd az egész szöveget betördelték a végleges formájába, ahogy a könyv oldalain meg fog jelenni. Persze egy jó könyvhöz kell egy jó borító is. Ehhez profi stúdióban készültek a felvételek. Ezek után jöhet a nyomda. A kész köteteket pedig a terjesztők juttatják el a könyvesboltok polcaira. Nagyon jó lesz a polcokon az általam megírt kötetet viszontlátni, de még jobb érzés, hogy ennek a kötetnek a sikerén felbuzdulva végre tényleg nekiülünk Krisztiánnal a saját kötetének.

Hozzászólások