”Minden fiatal három út közül választhat”

Interjú Böjte Csabával

2016/06/13

Pénteken a Könyvhét keretein belül volt szerencsém találkozni és elbeszélgetni Böjte Csabával. Csaba testvér a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, amely egy gyermekmentő szervezet. Az interjút az alábbiakban olvashatjátok.

Az alapítványnak köszönhetően több ezer árva, az éhhalál szélén lévő gyermek élhet teljes életet. Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is. Az alapvető életfeltételeken kívül (ruha, étel, stb.) taníttatásukkal is foglalkozik, melybe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik.

Csaba testvér egy rendkívüli ember. Nem csak azért amit tett és tesz folyamatosan. Ahogy beszélgettünk nyugalom és szeretet áradt belőle, bármiről szívesen nyilatkozott. Az interjú végén egy kis meglepetést is kaptam, egy zacskó teafüvet, amit a csíksomlyói gyerekek készítettek.

via magnificat.ro

– Mikor döntötte el, hogy szerzetesi pályára lép?

Úgy gondolom minden fiatal három út között választhat. Az egyik az, hogy szétnéz maga körül és látja, hogy mennyi baj és gond van, majd sikoltozva elszalad és sajnos ebben a korban sokan ezt választják. Elmennek a világ valamelyik rendezettebb, nyugodtabb, békésebb tájára. A másik út amit sokan választanak, hogy nem néznek szembe a problémákkal és fejüket a homokba dugva élik az életüket. Szerintem emberhez méltóbb a harmadik út, amikor az ember veszi a seprűt, lapátot és elkezd takarítani, rendet teremteni maga körül. Vannak gondok bajok, de azért adott Isten két kezet, hogy a szülőföldünket tündérkertté változtassuk. A három út közül én az utóbbit választottam, ugyanis, mint ferences szerzetes tudok a legtöbbet tenni hazámért.

– A gyermekek akik az alapítvány segítségével nőttek fel teljes körű egyházi nevelést kaptak, vagy ugyanúgy élnek, mint az átlag tinédzserek – gondolok itt zenehallgatásra, internetezésre és hasonlókra.

Erről őket kéne inkább megkérdezni, de szerintem ugyanolyan gyerekek ők is, mint bárhol máshol. Állami iskolákba járnak, mennek ki a városba, részt vesznek minden programban. Igazából próbálunk egy olyan családi hátteret biztosítani számukra, ahol lehetőségük van melegben, békességben fejlődni és kibontakozni.

– Ha esetleg rátalálnak egy olyan gyermekre, aki árva, de nem keresztény, őt is befogadják? Hogy kivitelezhető egy ilyen gyermek felnevelése?

Az utcáról bekerülő gyermekek 90%-a semmilyen vallási háttérrel nem rendelkezik sajnos. Persze ha valakiről kitudjuk deríteni, hogy más a vallása, attól függetlenül segítjük, támogatjuk, hogy ki tudjon bontakozni.

– Feltudna hozni egy gyermeket példának, aki az Ön kezei által vált azzá akivé, és kiemelkedő célokat ért el az életben? Vagy van olyan akinek az életútja inspirálhatná a jelenleg hátrányos helyzetben lévőket, hogy kiemelkedhetnek a rossz közegből, amiben élnek?

Istennek legyen hála, több olyan gyermekünk van akik szépen fejlődnek, haladnak. Körülbelül 3000 gyermek hagyta el a gyermekvédelmi intézetünket, közülük többen végeztek főiskolát, egyetemet. Sokan kezdtek vállalkozásba, doktoráltak. Valamelyiknek 3-4 gyermeke is van de az unokákat már nem én kell neveljem, mindenki képes gondoskodni a saját családjáról. De az, hogy ki meddig jut el idővel fog kiderülni. Amire nagyon büszke vagyok, hogy egy gyermeknek sem kell koldulnia.

– Ha sikerülne szerveznünk egy olyan rendezvényt, ami a gyerekek támogatásáért valósulna meg, mi az, amivel a legjobban lehetne őket segíteni? Mire van a legnagyobb szükség?

Mivel itt a nyár, a legjobb lenne ha kapnánk egy összeget, amit nyáritáborokra, utazásra tudnánk fordítani, hogy minél több nyári programon vehessenek részt a gyerekek.

Hozzászólások