Minden idők legjobb előzetesei

Trailerek, amiket látva alig vártuk, hogy moziba mehessünk!

2016/10/27

Annyi trailert néztünk meg mostanában, hogy kedvet kaptunk egy kis lista összeállításához. Megmutatjuk, melyek voltak minden idők legjobb előzetesei!

Nem sok jót tudunk elmondani az idei évről. Rengeteg olyan ember távozott közülünk, akiknek leginkább soha nem kellett volna. Tragédiák, kudarcok fűszerezik ezt az esztendőt – de legalább baromi sok új film került a mozikba. Ezeknek az előzetesei legtöbbször ki is kerülnek hozzánk ide az oldalra, mint ahogy azt bizonyára ti is tudjátok. 

Napjaink filmes kedvcsinálói véleményünk szerint 3 kategóriába sorolhatóak: 

  1. “B*zmeg ez de jó lesz!”
  2. “B*zmeg ez de rossz lesz!”
  3. “B*zmeg remélem nem lőttek le minden poént előre…”

Komolyan, nincs olyan trailer, ami ezek valamelyikének ne felelne meg. Az viszont már kérdéses, hogy film és előzetes között mennyi átfedés lesz. Példának hozhatjuk a Jupiter felemelkedését, ami a trailer alapján ígéretesnek tűnt, aztán mi lett belőle… Nem véletlen hát, hogy az öt filmből, amit hoztunk, egyetlen egy van csak a közelmúltból. 

5.) Dűne (1984)

A Dűne trailere azok közé az esetek közé tartozik, mikor a trailer zseniális, alig várod, hogy megnézhesd a moziban – aztán két napig káromkodsz, miután megnézted magát a filmet. Félreértés ne essék, a könyvet és Frank Herbertet imádjuk, de a David Lynch rendezte alkotás szörnyű. Az előzetes viszont hozta a kötelezőt, az emberek özönlöttek a mozikba. Kár, hogy nem lett ilyen az egész.

4.) A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001)

Ennél az előzetesnél különösen fontos kiemelni azt, hogy a filmek egy olyan világnak adtak testet, formát, ami napjainkban is a legnépszerűbb fantasy környezet. Peter Jackson olyan képvilágot adott Középföldének, aminél jobbat talán maga Tolkien sem tudott volna. Kár, hogy a Hobbitra ebből nem már maradt semmi, és szinte még az utolsó fűszál is CGI volt.

3.) Deadpool (2016)

Meglepődnénk, ha bárkinek is be kéne mutatnunk. A Deadpool trailere egyrészt azért különleges, mert annyira megragadja a méltán népszerű hős karakterisztikáját, hogy az páratlan. Másrészt meg olyan marketinggel egészítették ki, hogy még azok is hallottak a készülő filmről, akik életükben nem fogtak még képregényt a kezükbe. Ryan Reynolds igazán büszke lehet a csapatára!

2.) Alien (1979)

Nem igazán érezzük szükségesnek, hogy ecseteljük a hangulatteremtést, ami ebben az alig két percben megvalósul. A kultuszfilmhez méltó trailer utolsó másodperceinek üzenete -“Az űrben senki nem hallja, ha sikoltasz”- valószínűleg rengeteg ember tudatába beleégett már azelőtt, hogy egyáltalán látták volna a filmet. Már csak hozzá kellett csapni a fiatal Sigourney Weavert…

1.) Ragyogás (1980)

Képzeld el, hogy 1980-ban beülsz a moziba, mondjuk valami vígjátékra az újdonsült szerelmeddel. Elnevetgéltek, jó a hangulat – aztán levetítik ezt, és megfagy a levegő. Zseniális, mégis szinte minimalistának mondható. Ha napjainkban valaki csinálna egy ehhez hasonlót, abból tutira botrány lenne.

Hozzászólások