Minden magyar nő így nézne ki, ha tehetné

Te is egyet értesz?

2015/03/17

A példakép gyerekkorunktól elkísér, éppen csak a mérce az, ami változik. Bár manapság inkább a huszonéveseknek vannak ideái, azért azt bátran kijelenthetjük, hogy egykor mind felnéztünk valakire, akit követendő mintának tekintettünk. 

Manapság is igaz ez, csak a kor előrehaladtával főleg a családból, a szűk környezetből, vagy inkább valami jóságos emberi cselekedet kapcsán keresünk magunknak példaképet, semmi esetre sem a celebek soraiból.

Egy nem reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a nők általában azért járulnak plasztikai sebészük elé, hogy éppen egy aktuálisan idealizált hölgyre hasonlítsanak. Így lett hirtelen nagyon sok Gisele Bündchen, vagy Eva Longoria, de sokan akarnak olyan szájat, mint Angelina Jolie, vagy éppen Jennifer Lopez hátsóját.

gisele-bundchen
Gisele Bündchen

Ezek a nők tehát elsősorban külső jegyeikben számítanak példaképnek (még akkor is, ha Angelina Jolie rengeteget tesz például az ENSZ jószolgálati nagyköveteként a menekültekért), a felmérést pedig főleg a megkérdezett plasztikai sebészek véleménye határozta meg.

Az európai nők számára évtizedeken át Coco Chanel volt a példakép, az amerikai asszonyoknál pedig Jackie Kennedy.

Jacqueline Kennedy
Jackie Kennedy

Átlagosan tízből ketten családtagra, vagy barátra gondolnak ilyenkor, egy ember választ valamilyen civil szakmával bírót, a többség még így is a celebek közül szemezget. Egy valós kutatás szerint a példaképek választásának indokaként a legtöbben az intelligenciát, a megfelelő észjárást, illetve a barátságos, kedves modort jelölték meg.

Milyen tulajdonsággal kell rendelkeznie az ideális férfinak és nőnek?
  • Az ideális nő családcentrikus, gondoskodik családtagjairól, intézi a háztartás ügyeit. Sokan megemlítették, hogy a nőnek csinosnak, szépnek, szexisnek kell lennie, tízből ketten azt gondolják, hogy az ideális nő értelmes, intelligens, tanult.
  • Férfiaknál kevésbé a külső jegyek dominálnak, mind inkább az olyan szempontok, hogy jó munkaerőnek számít, jól keres, stabil egzisztenciája van és el tudja tartani a családját. Mindössze tízből egy embernek lényeges, hogy választott ideája sportos, izmos legyen.

Ideális nőt és férfit akkor is választhatunk, illetve lehetnek róla konkrét elképzeléseink, ha nem párt keresünk. Ezek a szempontok minden esetben jelen vannak, vagy mert bennünk rejlő hiányállapotot tükröznek és van egy vágyott cél, amit elérni szeretnénk, vagy a társunktól látnánk viszont ezeket a tényezőket. Nem szabad azonban, hogy bárkit elvakítson a celeb-centralizált világ, a photoshop korában, amikor sorra jönnek ki a leleplező fényképek a szürke valóságról. Sokkal célravezetőbb, hogy megmaradunk a realitás talaján, és nem hagyjuk, hogy a választott példakép rossz irányba terelje bennünket.

Miley Cirus, Lady Gaga, Nicki Minaj, mind-mind azok a nők, akik polgárpukkasztó viselkedésükkel felkeltették a tinik figyelmét, a szülők most pedig a fejüket fogva aggódhatnak otthon. Robert Pattinson, Ryan Gosling, Bradley Cooper pedig szintén okozhatnak fejtörést a férfiaknak. Érdemes mérlegelni, hogy kit és milyen szempont alapján választ az ember példaképnek, vagy ideális nőnek és férfinak, és nem árt szem előtt tartani, hogy a celebek világában sok minden inkább a show-ról és feltűnésről szól, mint valós emberi értékekről.

Hozzászólások