”Mindenki meghal, de nem mindenki él…”

Inspiráló videó az életről

2016/04/29

Prince Ea motivációs videóit talán már ismeritek. A legtöbbet üres fecsegésnek tartom, de ezúttal olyat készített, ami engem is komolyabb gondolkodásra késztetett.

Youtubeon 570.000, Facebookon pedig 2,9 millió követője van: ő Prince Ea, aki zenész, valamint fitness- és motivációs tréner. Sokan találkozhattatok már vele és a videóival, hiszen általában milliós megtekintettséget tudhatnak magukénak.

A legtöbbet személy szerint közhelydömpingnek tartom: semmit mondó, jól tálalt mondatok, magvas gondolatok nélküli tartalom, afféle zuhanybölcsességek. Ilyenekből bármelyik értelmesebb ember milliónyit nyomhat ki magából, csak klaviatúrát kell ragadnia, bepötyögni, és kész is. Utána szépen össze lehet gyűjteni egy könyvre valót, elvinni a kiadónak, és ügyes marketinggel kész is a bestseller, amire aztán egy egész brandet fel lehet húzni.

Valahogy így csinálhatta Prince Ea is, bár ez csak az én tippem; hazudnék, ha azt mondanám, hogy az elejétől követem a munkásságát. Azért a legtöbb videóját ismerem, és volt olyan gondolata, amivel egyet is értettem. Legutóbbi videója azonban elég alaposan elgondolkodtatott. Annyira, hogy egy egész cikket szentelek neki, mert ezúttal telibe talált – meg is nézték egy hét alatt harminc millióan Facebookon.

motivacio02

Tény, hogy ebben a videóban is van néhány gigászi frázis, és a közel hat percből öt megint nem mond túl sokat. De az az egy perc, amiben a lényeget elmondja, az kissé szlengesebben fogalmazva “zorall”. Maga a kezdés, miszerint haldokló, idős emberektől kérdezték meg, hogy mit bántak meg leginkább az életben baromi erős. Főleg a válasz rá: 

“Nem azokat a dolgokat bánták meg, amiket megtettek, hanem azokat, amiket nem.”

Ez persze nem új gondolat, ha beszabadulnék egy könyvtárba, valószínűleg találnék ehhez hasonlót valamelyik görög filozófus életművében. Viszont napjainkban megint aktuális lett. A legtöbben egészen fiatalon, 18-20 évesen bekerültünk a mókuskerékbe, és azóta nincs se megállás, se kiszállás. Tanulni, dolgozni kell, sokszor még otthon is, hajtani kell a pénzt, a materiális örömöket, mert ezt várja el a társadalom. És rá is kényszerülünk valamilyen szinten. Pedig ahogy a videóban is elhangzik, az életnek nagyon nem erről kéne szólnia. 

Itt vagyunk ezen a hatalmasra nőtt sárgömbön több, mint hét milliárdan. És ennek a hatalmas embertömegnek a túlnyomó többsége nem boldog. Egyszerűen nem az. Nem foglalkozhat azzal, amivel igazán szeretne, nem csinálhatja azt, amit tiszta szívéből élvezne, nem mehet el oda, ahová csak akar – ez csupán csak három példa, de akár százat is fel lehetne még sorolni. Saját magunkat zárjuk korlátok közé, mert meg akarunk felelni a társadalmi normáknak. Meg hát a legtöbben kifejezetten szeretünk nem éhen halni, ennek pedig feltételei vannak.

Nem fogom lelőni a videó poénját, hiszen akkor felesleges is lenne betennem a bejegyzésbe. De erősen ajánlom mindenkinek, hogy nézze végig, és tegye magáévá a gondolatiságát. Lássuk meg a közhelyek mögötti értelmet és lényeget, mert ha aszerint tudnánk cselekedni, sokkal jobb világban élhetnénk.

Hozzászólások