Mindennap használjuk, de nem gondolnánk, milyen öreg a Photoshop

Mára a fotómanipulálás szinonímája lett

2015/02/19

Csütörtökön ünnepli huszonötödik születésnapját a Photoshop, 1990. február 19-én jelent meg a képszerkesztő program első kiadása (1.0). A szoftver gyorsan megkezdte világhódító útját, mára pedig jóformán kikerülhetetlen lett, és a fotók manipulálásának szinonimájává vált.

“Ez tuti fotosop!!!!” – szól a hangos felismerés munkahelyeken, iskolákban, éttermekben, vagy közlekedés járműveken, jól érzékeltetve azt, hogy a Photoshop az utóbbi két és fél évtizedben mennyire részévé vált az életünknek. Ma már szinte nincs is olyan fotó, amelyet ne vennének kezelésbe a programmal a közlés előtt.

Azonban John és Thomas Knoll programja nem csak ezért várt nélkülözhetetlenné mindennapi életünkben, hanem mert a képmanipulálások motorja lett, rengeteg rejtélyt szabadítva az internetre (Photoshop egy fotó vagy sem???), és rengeteg mulatságos képet is, ami pont azért lett vicces, mert könnyen kiszúrható, hogy szándékosan belenyúltak.

A verziók rengeteget változtak az idő során, az eddigi legújabbat (CC 2014 15:0) tavaly júniusban adták ki. Íme egy érzékletes videó arról, hogyan “készülnek” a címlaplányok:

 

És ha már szülinap meg torta meg Photoshop, akkor ne hagyjuk ki az egyik legismertebb magyar klipet arról, hogyan működik a program, és hogyan lesz valakiből három perc (A Boggie zenekar Parfüm című száma) alatt valaki egészen más.

Hozzászólások